• 瀏覽: 16,656
  • 回覆: 253
  • 追帖: 2
聲夢有個人都系尼個名???

熱賣及精選
有嘅人名字唔太好認

走自己嘅路,讓別人去講吧
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
由細到大俾人讀錯名不下幾十次 姓蔡又可以叫咗做姓葉 英文名係Charmaine 俾人叫過charmine charming 差咩 已經俾人叫錯到差唔多免疫

簡讀KY咪得

引用:
原帖由 windywater 於 2021-5-3 00:13 發表

你咁講,「巴塞隆拿」個「塞」都係普遍被人讀錯。

Barcelona,個「塞」唔係讀做「菜」,而應該係「塞車」個「塞(succk)」{驚系統以為係粗口}。
巴塞冇錯,呢個係普通話譯音,

塞讀sai,唔係塞車個「塞」。

用普通話讀完全冇問題,用廣東話讀就錯曬,"ce"有乜可能讀到「菜」音?

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2021-5-4 09:14 發表

你明白係約定俗成便可.
有些未必有中文官方名,
就算有, 要方便華人既地方明白(中國、台灣、香港等等).
所以, 用左「塞」字(國語/普通話相近)。
所以廣東話譯音同普通話應該分開,

Cyprus 應該叫西浦路斯
Serbia 應該叫舒比亞

messi 叫梅西絕對唔合廣東發音。

女仔名,通常都會聽人讀錯Angel呢個名

唔好講英文名,姓氏都有好多人搞錯。讀書果陣,聽到幾個女同學大聲傾計,話金城武好靚仔,好想嫁俾佢做「金太」。我話:你哋搞錯咗啲嘢!班女同學就話:關你咩事wor! 你冇人哋咁靚仔㗎喇!我話:其實我想講金城武唔係姓「金」,係姓「金城」

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
不如你改名做Abcd吖,讀音係app cid 鴨舌,睇下有幾多人識讀?

引用:

講開英文名,我見有唔小女仔改自己英文名做Candy或者Sugar,哩兩個名係美國只有妓女先會用,機本上整個白人社會都認為Candy同Sugar等同妓女,各位用緊哩兩個名嘅女士最好改過個名,除非你真係做緊相關行業啦。

改個特別名代表英文好?

難讀或者唔識讀就經常會比人叫錯

輸到冇晒自信
引用:

so strange
叫kat, katy la!
人地steffi, 個個都讀左stephy

一國兩制 已成泡影
司法獨立 形同虛設
胡適曾說過:爭你自己的自由就是爭國家的自由,因為自由平等的國家不是一群奴才建造得起來的
人大全面閹割香港民主選舉,卻美化說是「完善」
奇 lin

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-5-4 07:46 PM 發表

講開英文名,我見有唔小女仔改自己英文名做Candy或者Sugar,哩兩個名係美國只有妓女先會用,機本上整個白人社會都認為Candy同Sugar等同妓女,各位用緊哩兩個名嘅女士最好改過個名,除非你真係做緊相關行業啦。
https://fmsppl.com/list-of-people/named-candy/
全部都係雞?

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-5-5 12:41 AM 發表

so strange
叫kat, katy la!
人地steffi, 個個都讀左stephy
咁steffi點讀?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]