• 瀏覽: 19,593
  • 回覆: 256
  • 追帖: 1
咁特別就預咗人地唔識啦!

熱賣及精選
畸lin

引用:
原帖由 一舖返身 於 2021-5-2 09:53 PM 發表

碧咸都比人叫錯幾十年啦。應該係叫碧琴!
你咁講,「巴塞隆拿」個「塞」都係普遍被人讀錯。

Barcelona,個「塞」唔係讀做「菜」,而應該係「塞車」個「塞(succk)」{驚系統以為係粗口}。

引用:
原帖由 windywater 於 2021-5-3 12:13 AM 發表

Barcelona,個「塞」唔係讀假「菜」,而應該係「塞車」個「塞(succk)」{驚系統以為係粗口}。
你無錯,應該叫巴殺隆拿

名係用黎俾人叫,改個人地叫唔出嘅名,係邊個責任?😛

深切哀悼所有壯烈成仁的北京愛國同胞
梁振英
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
寫乜9kaitlyn, 直接寫「K能」比人睇咪包唔會讀錯囉,或者email署名後面用括號寫住!

請大家以後唔好叫暴徒,要改口叫佢地做「恐怖分子!」
引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-5-2 08:31 AM 發表

可惜你身邊個個都係咁見識少呢,中文名見識少都仲可以有邊讀邊,英文名……咪好似你身邊啲人咁,冇個叫得啱囉!
唔識吋人就去讀多啲書丶識多啲嘢先至出聲啦,唔駁咀無人話你啞嘅! 唔好以為寫堆廢話就可以呃到一分,咁樣顯得你更加廢丶更加見識少丶更加不知所謂㗎咋! 🤣🤣🤣

一開始會覺得佢哋唔尊重㗎
唔識讀查字典 千祈唔好讀錯人個名
又或者問下人哋叫咩名 你個名點讀呀 嗰啲
不過日子耐咗 咁咪當佢哋係文盲
反應佢哋係冇禮貌 做人基本嘅尊重都唔 識

引用:
原帖由 noel2046 於 2021-4-29 04:30 PM 發表

大lin
好可能係。
夠膽叫自己大Lin....

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
有google又如何? 如果事前知道你既名就話要search下先.
但如果唔知, 難道次次係佢面前用手機search.
英文都還好, 可以查.

如果係, 中文冇得查添.
例如"黃長興".  可以讀黃長(長短)興, 也可讀黃長(長大)興.
例如: "黃家區". 你讀黃家區(歐), 還是讀黃家區(區別).

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-4-29 04:41 PM 發表

樓主, 點解唔用過一個簡單啲嘅英文名呢, 如 Mary, Rose 咁
今時今日. 改英人名 , 唔好改 Mary 或者 Rose . 兩個都唔係好東西 ...

引用:
原帖由 windywater 於 2021-5-3 12:13 AM 發表

Barcelona,個「塞」唔係讀做「菜」,而應該係「塞車」個「塞(succk)」{驚系統以為係粗口}。
冇讀錯.
只係中文同字兩音
出塞, 邊塞,要塞 (菜), 塞翁失馬
塞滿, 塞車.

引用:
原帖由 windywater 於 2021-5-1 12:39 AM 發表

樓上網友講得啱,Kaitlyn/Caitlyn 根本就係出自 Katherine/ Catherine(好自 William 可以係Bill,Michael 同Mike),所以樓主自己都唔熟自己個名。

總之,唔好太介意人哋讀錯之餘,自己都唔該學吓,叫錯人哋名其實又真係有少少冇禮貌。
就算個名出自katherine/catherine, 都冇理由叫人哋個名做 katherine/catherine, 2回事嚟喎

引用:
原帖由 hellopuffy 於 2021-5-3 10:54 AM 發表

唔識吋人就去讀多啲書丶識多啲嘢先至出聲啦,唔駁咀無人話你啞嘅! 唔好以為寫堆廢話就可以呃到一分,咁樣顯得你更加廢丶更加見識少丶更加不知所謂㗎咋! 🤣🤣🤣
你身邊啲人咁有見識就唔會個個叫錯命啦!我去查過字典先識讀,唔通改個名跟住人人唔識讀要送字典咁叫有見識咩天才!

引用:
原帖由 fb0cb4072ebd3a 於 2021-5-3 11:15 AM 發表

一開始會覺得佢哋唔尊重㗎
唔識讀查字典 千祈唔好讀錯人個名
又或者問下人哋叫咩名 你個名點讀呀 嗰啲
不過日子耐咗 咁咪當佢哋係文盲
反應佢哋係冇禮貌 做人基本嘅尊重都唔 識
又或者有啲名可以有唔同讀法我都會問吓人哋先,呢啲就係尊重!亂咁讀人哋個名好鬼無禮貌 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]