• 瀏覽: 20,128
  • 回覆: 256
我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以打how to pronounce.... 咪得囉!

熱賣及精選
大lin

樓主, 點解唔用過一個簡單啲嘅英文名呢, 如 Mary, Rose 咁

你應該可以叫ken

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
你自己都識講你個名少見,仲邊怪得人呢?你自己攞嚟嘅!😌

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-4-29 04:41 PM 發表

樓主, 點解唔用過一個簡單啲嘅英文名呢, 如 Mary, Rose 咁
冇理由為咗方便人哋而改一個簡單既英文名

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:44 PM 發表

咁咪要預咗有人會叫錯你名囉.
老實講, 我都好多時會睇英文網頁, Youtube 呀嗰D, 都好少聽到有人用你個名, 使唔使用到咁僻呀

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 16:09 發表

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
係你改個咁嘅名累事囉, 簡單D唔得架?
連我叫CHRIS都成日比人講錯Charlie

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 16:44 發表

如果我唔識讀, 可能直接同你起個新花名, 仲衰!

咁樓主你識唔識讀「訾鑫淼」?中國人自己未必識讀哂所有中文名,更何況要識讀哂所有英文名,所以入職第一日,就應該介紹自己同介紹自己個名點讀。

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

K能
可能讀成
低能
or
畸形

我叫richard成日比人叫Mr Lee

有限資源變出品味.要用新一代思維.
引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-4-29 04:41 PM 發表

叫 Banana 都唔錯

咁難讀根本就唔想人叫你!仲話人

Ahamed / Liam我都仲未讀得掂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]