• 瀏覽: 19,657
  • 回覆: 256
  • 追帖: 1
揰啱D有小小地位嗰啲,例如你老細,咪叫...阿邊個邊個,你呀....你咪又要應

熱賣及精選
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
見過有人叫kahlen, 讀k len

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-4-29 04:55 PM 發表

係你改個咁嘅名累事囉, 簡單D唔得架?
連我叫CHRIS都成日比人講錯Charlie
Chris都可以錯就肯定唔係你自己問題了🤣

到你有江湖地位時才考慮點讀吧,現在有鬼識你。

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-4-29 04:41 PM 發表

樓主, 點解唔用過一個簡單啲嘅英文名呢, 如 Mary, Rose 咁
應該改叫cuntie會好🇩

引用:
原帖由 hide_shawn 於 2021-4-29 05:28 PM 發表

我叫richard成日比人叫Mr Lee
叫阿Ben一定姓周

錢就會繼續黎~~~錢係會繼續黎~~~
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
很難唸的名字

引用:
原帖由 iapple2 於 2021-4-29 05:46 PM 發表

剛才google左個名,一般係色情網出現
探索精神

有同事叫Hannibal,可是大家總叫他Hand Hand,甚為有趣!

引用:

妳個名一定唔係讀K能,K蓮比較近似。

香港人英文普片已經是較好,妳唔好串人。

妳個名而家好普遍,但係妳要預計妳呢世都會俾人讀錯。

與其介意,不如接受?

再講,Evelyn 係讀 「F-va-蓮」,但係佢哋都接人哋叫「依乎蓮」。

David 係 「day-vid」好多人都知,但佢哋已經接受咗俾人叫「day 域」。

有乜所謂?

引用:
原帖由 windywater 於 2021-4-29 09:48 PM 發表

妳個名一定唔係讀K能,K蓮比較近似。

香港人英文普片已經是較好,妳唔好串人。

妳個名而家好普遍,但係妳要預計妳呢世都會俾人讀錯。

與其介意,不如接受?

再講,Evelyn 係讀 「F乎蓮」,但係佢哋都接人哋叫「依乎蓮」。

David 係 「day-vid」好多人都知,但佢哋已經接受咗俾人叫「day 域」。

有乜所謂?
David 亦有Da-vid的唸法

懶係特別, 自招 抵你啦

引用:
原帖由 2City 於 2021-4-29 05:27 PM 發表

K能
可能讀成
低能
or
畸形
唔會,畸撚好易記

簡單復雜化!
建議你儘快改名,最基本要求易讀先 !
至於人地記唔記得係人對你嘅印象,改過咁復雜嘅名,完全無謂。

They call me hell
They call me Stacey
They call me Her
They call me Jane
That's not my name

They call me quiet
But I'm a riot
Mary-Jo-Lisa
Always the same