• 瀏覽: 19,098
  • 回覆: 256
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 美腳寫輪眼 於 2021-5-3 03:19 PM 發表

我個名叫IGO , 有7成人都讀做e go, 個go 既讀音同lego 個一樣。
但個i 其實就直接讀i。
跟住我就會問對方 ,ivy ivan 咁點讀個i 發音…😏
How you pronounce “ igloo”冰屋 ?  “i” or “E” ?

熱賣及精選
引用:
原帖由 kindergartens 於 2021-5-5 10:43 AM 發表

https://fmsppl.com/list-of-people/named-candy/
全部都係雞?
事實係咁
就好似香港女人姓蕭,姓蕭無問題,但硬係有人聯想到吹蕭。
又者叫欣宜,寳蓮,你會諗起乜?

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2021-5-3 11:25 AM 發表

冇讀錯.
只係中文同字兩音
出塞, 邊塞,要塞 (菜), 塞翁失馬
塞滿, 塞車.  
可以用普通話讀出塞字既兩個讀音嗎?
應該係廣東話有兩個讀音

以前有個英個同事叫 Kaitlyn, 不過佢短名叫 Kate, 大家都叫佢短名

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2021-5-5 12:03 PM 發表

How you pronounce “ igloo”冰屋 ?  “i” or “E” ?
ego
super ego
id

一國兩制 已成泡影
司法獨立 形同虛設
胡適曾說過:爭你自己的自由就是爭國家的自由,因為自由平等的國家不是一群奴才建造得起來的
人大全面閹割香港民主選舉,卻美化說是「完善」
引用:
原帖由 windywater 於 2021-5-4 09:57 AM 發表

我又怎會不明白約定俗成呢?哈哈

明辨對錯是重要,重申我只係指出一些例子證明「夠多人錯便會變成對」。
呢種現象應該係叫習非成是。然而我並非形容樓主今次嘅例子。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-5-5 12:04 PM 發表

事實係咁
就好似香港女人姓蕭,姓蕭無問題,但硬係有人聯想到吹蕭。
又者叫欣宜,寳蓮,你會諗起乜?
我响美國住咗幾十年都無聽人講過,亦都無恥笑過啲叫Candy嘅朋友。網上睇返嚟嘅嘢睇完笑吓就算,亦未必合時而。

引用:
原帖由 alexfht 於 2021-5-4 04:32 發表

咩字
個 ( 藺 ) 字,啲人成日讀左蘭。。。。

對人好一點,自己都會開心啲
有人令自己不開心時多加忍耐,可減少好多衝突
負面情緒會傳染比人,但愛都能感染身邊的人,而且可以抵消好多負面事情
香港少人用呢個名 如果讀錯我會糾正佢地

引用:
原帖由 kindergartens 於 2021-5-5 02:25 PM 發表

我响美國住咗幾十年都無聽人講過,亦都無恥笑過啲叫Candy嘅朋友。網上睇返嚟嘅嘢睇完笑吓就算,亦未必合時而。
你喜歡啦

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
樓主英文都係有限公司,
下面呢句錯咗啦:
how to pronounce....

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
改做邊過應該唔會錯

我會叫 kai lin

唔好怪佢地 糾正番佢

咁你個名真係好少見嘛

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]