• 瀏覽: 20,378
  • 回覆: 256
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:44 PM 發表

冇理由為咗方便人哋而改一個簡單既英文名
常言道:"在平凡中活出不平凡" …
改名唔使標奇立異,你為左個名搞到自己麻煩,係自尋煩惱。

我做咗十幾年嘢,我公司好似聯合國咁乜野國籍嘅人都有,你呢個名…sorry 我真係未見過

我聽過有人叫Erh

哈哈哈

係你無個樣整過樣姐

Xi jin ping

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-4-29 04:41 PM 發表

樓主, 點解唔用過一個簡單啲嘅英文名呢, 如 Mary, Rose 咁
Lucy都幾好

引用:
原帖由 disclaimer18 於 2021-4-30 07:47 AM 發表

Jean, Pierre 梗係法文名啦。

咁Chan Tat Man, 係英文定法文?

Ah Moon, Ah kitty, 係英文定德文。

我係想話,名係老豆老母改架,唔係自己作,
係以身份證為準

香港人整個所謂英文名,身份證上面都冇,咪即係假名囉。笑死人。
除非老豆老母改左,身分證上面有,否則就係假名

香港人改個假名同鬼老溝通笑死人咩

唔係呀    有幾多鬼 ...
所以...香港人...唔係流架!

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 16:09 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
三仔四仔網,好多囡囡叫呢個名。

話時話,阿樓主你識唔識讀個 “囡” 字。

引用:
原帖由 AlinaMak 於 2021-4-30 01:08 AM 發表

成日叫我alice
讀出嚟係叫Alex!

google How to pronouce Lilomo

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
其實Kaitlyn都係好普通嘅名,响外國都好多時聽到,香港人唔識讀都係因為英文程度越來越低,好似joan讀做'做ann',Janet讀'鄭叻'咁,有個叫做Brian嘅youtuber,佢自己都讀做Blian,直到大量留言糾正佢佢先改返啱,自己改個名自己都讀錯真係無奈。

我會讀kai能

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]