• 瀏覽: 20,055
  • 回覆: 256
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:44 PM 發表

冇理由為咗方便人哋而改一個簡單既英文名
錯晒 ! 名係要用來俾人叫 ! 所以唔可以只諗自己都要諗吓人地 !

熱賣及精選
剛才google左個名,一般係色情網出現

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
學乜人改英文名吖!巧似禾咁叫仆街咪幾巧

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
茶實用得哩D少人識既名就要預左係甘
就好似我識得一個叫 Ryo 既都人都係十個有十個都叫錯
佢教完點讀人哋都係唔記得
到最後連佢自己都放棄講過一次後由得人哋點叫就點叫

水-木-火
look 7 richard

改埋曬啲閪名

引用:

呢個名好易讀啫,k y 嘛

個名無嘜人用,讀錯有何出奇,咪講翻俾人聽點讀囉,為何一定要人google search🧐

K撚,唔係K能

引用:

K撚,唔係K能

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Caitlin

It is the Irish version of the Old French name Cateline [katlin], which comes from Catherine,

讀Katherine 又唔錯得晒

引用:

妳改個咁名
都係想人讀錯然後上黎曬命啫

錢就會繼續黎~~~錢係會繼續黎~~~
引用:

樓主,除非你係老細,否則其他人冇咁得閒花時間去查你個名點讀之後先來叫你。你改埋D冇人識讀的名係你的問題,唔係其他人的問題。

順便講講,生左仔女的父母,都唔好亂幫個仔女改D好深的字,因為第時出街其他人要叫佢地的名時(例如排隊睇醫生叫名入房),唔會有好多人咁得閒查下個字點讀先叫名。多數人只會亂叫一個佢地覺得似的音,結果小朋友的名成日比人叫錯,多少都會影響到佢地自信心。

引用:

唔同地方既人,讀法都有少少分別,我讀"K 蓮"

https://www.youtube.com/watch?v=soTxRZA88QU

你肯定呢個係名?好似一渣英文字母跌落地執番再亂排,知道係名已經好叻!

引用:
原帖由 hide_shawn 於 2021-4-29 05:28 PM 發表

我叫richard成日比人叫Mr Lee
你係咪回番佢:唔該叫我mr. Billy ham!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]