• 瀏覽: 9,846
  • 回覆: 106
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 HarrisLpm 於 2021-4-30 10:31 AM 發表

呢D邊有得輪流架?缺一年就係缺一年,父母唔夠豁達的話係可以講一世
就算輪流,都喺婚後嘅事,點知佢嫁唔嫁你?或者你明天另結新歡

熱賣及精選
引用:
原帖由 blueape 於 2021-4-30 01:11 PM 發表

唔明你女友嬲咩, 母親節緊係孝順母親先, 何況仲咁啱你婆婆生日, 緊係同自己家人慶祝先啦 你女友母親係你咩人?
就算結咗婚,你都喺外母嘅半個仔
你喺亞媽嘅全個仔,道理很顯淺

引用:
原帖由 JJ_girl 於 2021-5-2 01:33 AM 發表

真係好唔明,你婆婆都係你媽媽嘅母親,點解唔係一齊慶祝母親節,連埋生日飯,係都要分兩餐,好似佢兩母女唔可以一齊慶祝咁
樓主一開始已經講咗同女友拍成年拖,又同伯母開始熟,伯母已當你係自己人,好自然有咩特別日子都預埋你一份,所以母親節都叫你食飯
你可以同父母商量,生日飯同母親節飯中午一齊食,晚上咪同女友一家食囉,如果父母唔同意都幫你唔到
不過睇樓主同女朋友咁講,話年年都要同屋企人慶祝為由,推咗 ...
好擬委屈咗d喎

引用:
原帖由 控制 於 2021-5-1 11:09 PM 發表

未入門就咁霸道?樓主小心,第時結埋婚你應該會變咗人哋個半邊仔,而你老婆依然係佢阿媽個女,唔係你阿媽個新抱

入正題,你可以話今次母親節 + 你婆婆生日雙重喜慶無得推,最多只可以陪佢老母飲早茶,之後佢老母生日正日再補番慶祝,補埋舊曆生日睇下得唔得,如果唔得,你真係諗下係唔係要換過個女朋友

👅伸,結過2次婚,前妻同你而家女友差唔多,都係要自己老母重要啲,不過當年後生又係初錬所以盲咗
唔喺盲咗,喺當時沒有經驗

我諗到不如你book一間餐廳,
搵晒佢哋,婆婆媽咪同埋你女朋友媽咪一齊喺同一個地方慶祝,
咁咪搞撚掂囉

引用:
原帖由 JJ_girl 於 2021-5-2 01:33 AM 發表

真係好唔明,你婆婆都係你媽媽嘅母親,點解唔係一齊慶祝母親節,連埋生日飯,係都要分兩餐,好似佢兩母女唔可以一齊慶祝咁
樓主一開始已經講咗同女友拍成年拖,又同伯母開始熟,伯母已當你係自己人,好自然有咩特別日子都預埋你一份,所以母親節都叫你食飯
你可以同父母商量,生日飯同母親節飯中午一齊食,晚上咪同女友一家食囉,如果父母唔同意都幫你唔到
不過睇樓主同女朋友咁講,話年年都要同屋企人慶祝為由,推咗 ...
有一次就會有第二次

學樓上話齋
結婚之後
個女仔依舊係人地老母個女
而個男仔就會成為人地半邊仔
男方老母唔單只唔會多咗個新抱,更會冇埋個仔
將來個男仔做硬夾心人

香港 1997 ~ 2007(特區十年史)

香港核心價值︰
炒賣、輸打贏要、憎人富貴厭人貧、事事諉過於人、自私、雙重標準
全部一齊食咪得囉..話時話,佢老母有D唔通氣,男方自己有老母,唔駛諗下人地要同自己老母食架

梗係陪自己屋企先啦

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-4-30 04:52 PM 發表

其實佢本身都有諗住同我媽媽食返餐,唉
樓主
綜合咗咁多C兄C姐意見,你決定成點

☆☆☆☆☆♀彩雲國物語♂☆☆☆☆☆

引用:
原帖由 lunchmeat31 於 2021-5-2 02:37 PM 發表

我諗到不如你book一間餐廳,
搵晒佢哋,婆婆媽咪同埋你女朋友媽咪一齊喺同一個地方慶祝,
咁咪搞撚掂囉
我都覺得咁樣最好最有效嘅方法。順便見埋家長。

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-4-27 05:26 PM 發表

同女朋友拍拖差唔多一年,但都成日上佢度食飯,同佢媽媽開始熟,本身都諗住母親節買份禮物畀佢,但我女朋友琴日話佢媽媽已經預埋我母親節一齊食飯。我打咗個突,因為本身我屋企都會慶祝,年年我哋都會出街食,同埋今年仲要撞正我婆婆生日... 所以諗住中午去婆婆度同佢慶祝生日先,夜晚再慶祝完母親節。

本身諗住book 好餐廳再問女朋友會唔會嚟join,點知畀佢問返我轉頭,我當然話唔得,佢有話食個lunch都 ...
如兩邊都食夜晚,一係你同佢呀媽食,佢同你呀媽食😂或者睇下女朋友有咩更好提議唔得失兩位呀媽囉~

自己婆婆生日和兩個媽媽嘅母親節你都要諗,你正一衰仔呢架。你就得條女一次,你呢一世都要就佢!

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-4-27 05:26 PM 發表

同女朋友拍拖差唔多一年,但都成日上佢度食飯,同佢媽媽開始熟,本身都諗住母親節買份禮物畀佢,但我女朋友琴日話佢媽媽已經預埋我母親節一齊食飯。我打咗個突,因為本身我屋企都會慶祝,年年我哋都會出街食,同埋今年仲要撞正我婆婆生日... 所以諗住中午去婆婆度同佢慶祝生日先,夜晚再慶祝完母親節。

本身諗住book 好餐廳再問女朋友會唔會嚟join,點知畀佢問返我轉頭,我當然話唔得,佢有話食個lunch都 ...
其實你哋一日未結婚,一日都會有同樣問題發生,結左婚,當然正日跟老公啦

用factime 吖嘛⋯⋯搞掂

大家都有阿媽生,正日阿媽,最多咪各自各,一係另一日慶祝

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]