• 瀏覽: 9,351
  • 回覆: 66
住緊公屋宜家有阿媽細佬阿妹同我住緊,本身我由細到大都唔like阿媽連細佬阿妹都唔like,宜家重擔係我到,今年30歲雖然仲係單身,我阿媽叫我搵女友又叫我搬出去住,然後我話燈油火蠟屋租都係你交,之後嘈啦~當然要你交啦~做唔到野我邊錢交呀~,我話搬左出去,我交返自己個到架啦~佢話咁唔搬既我當養女囉~咁我當場火都黎
大佬,電費水費煤氣費租金家用阿妹零用錢都係我都叫做當養女?55歲人返兼職清潔,我知唔怪得佢,入息問題嘛,但阿爸走左咁耐轉正職得都啦。
細佬24歲半工半讀洗費都幾大,阿妹得中二都想佢都到大學,我就讀唔書20歲出黎做叫做儲左d錢
老實講我都想搬出去住,宜家自己儲左100萬,100萬買唔到樓架啦~如果租出去住,可以自己獨立同埋只理讀書阿妹費用,不過背著不孝子之名。
如果留低,繼續比阿媽煩,繼續搵地方串我。

熱賣及精選
引用:
原帖由 discusspuk1 於 2021-4-26 02:16 PM 發表

住緊公屋宜家有阿媽細佬阿妹同我住緊,本身我由細到大都唔like阿媽連細佬阿妹都唔like,宜家重擔係我到,今年30歲雖然仲係單身,我阿媽叫我搵女友又叫我搬出去住,然後我話燈油火蠟屋租都係你交,之後嘈啦~當然要你交啦~做唔到野我邊錢交呀~,我話搬左出去,我交返自己個到架啦~佢話咁唔搬既我當養女囉~咁我當場火都黎
大佬,電費水費煤氣費租金家用阿妹零用錢都係我都叫做當養女?55歲人返兼職清潔,我知唔怪 ...
你好錫細妹

家家有本難念的經!

最後一步試下搬出去!

之後再俾少啲家用得唔得?

搬出去洗費大!我地都明白!

一個月俾3000-4000 ok嗎?

老人家講野真係唔使聽咁多!

香港地生活工作壓力又大!

搬出去有自己空間感覺服務好多!

活在當下
要夠60先唔會比房署趕走。

引用:
原帖由 鳳爪鷄翼飯 於 2021-4-26 02:30 PM 發表

你好錫細妹
做大嘛~我都做過中學冇錢好慘。
不過都要教有錢唔好洗哂,儲返dd

引用:
原帖由 The_Cardigans 於 2021-4-26 03:11 PM 發表

家家有本難念的經!

最後一步試下搬出去!

家用比少左就嘈嘈閉
我阿媽唔會讓步,佢覺得讓步就應衰
有時放工夜左成10點11點返到樓下,唔多想返屋企。係樓下坐係公園自己一個靜下。

引用:
原帖由 The_Cardigans 於 2021-4-26 03:11 PM 發表

家家有本難念的經!

最後一步試下搬出去!

x2

引用:
原帖由 discusspuk1 於 2021-4-26 04:46 PM 發表

做大嘛~我都做過中學冇錢好慘。
不過都要教有錢唔好洗哂,儲返dd
快啲搵個都有一百萬嘅女朋友夾份

引用:
原帖由 哈囉中心的女俠 於 2021-4-26 05:12 PM 發表

快啲搵個都有一百萬嘅女朋友夾份
你推薦自己比樓主

貧濺夫妻百事哀,家人都係

👍🏻 考慮裝修下大家住舒服啲

引用:
原帖由 discusspuk1 於 2021-4-26 02:16 PM 發表

大佬,電費水費煤氣費租金家用阿妹零用錢都係我都叫做當養女?55歲人返兼職清潔,我知唔怪 ...
搬啦!再落去關係會好緊張,咁會人都癲!你搬咗佢哋自會搵社工或學會自立,冇理由成世倚賴人架!

搬佢自己養唔掂,當初就唔好生,要負責任果個係你媽唔係你,最多自己私下比錢你妹

引用:
原帖由 lavender18 於 2021-4-26 06:13 PM 發表

搬啦!再落去關係會好緊張,咁會人都癲!你搬咗佢哋自會搵社工或學會自立,冇理由成世倚賴人架!
我阿爸比阿媽罵,阿爸係會忍,宜家到我照顧阿媽,就是忍佢,我阿爸遺言講過唔好成日同阿媽嘈啦~忍下啦~,我真係忍唔到。

你媽叫你搵女友,又話當養女?究竟樓主係仔定女
如果同家人相處住得唔開心,建議分開住啦,
如果搬咗~父母嘅家用唔俾又唔好,一係到時俾少啲囉~唔使一開始就話唔俾嘅,畢竟父母養大自己

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]