• 瀏覽: 9,801
  • 回覆: 101
  • 追帖: 1
真心想知點解啲人越窮越鐘意生仔

見到之前啲個總和生育率報告,真係學歷越低人工越低就生好多仔,成身紋晒身,做低技術工種,頂薪18K,少數去到21K,然後一定會POST幾張相話「以前唔生性,家下要學做好爸爸好老公」

張相條女一定又係染晒髮紋晒身,都唔知夠唔夠20歲,結果就係生完唔識教,話唔定過多兩年又離婚,又多個單親老母,個B又冇人教,結果又同佢父母一樣,階級複製死循環

我知一定會有人話「好多都養得起」,咁一定有人養得起,亦都有啲有錢人生好多個,不過拎呢啲極端例子出嚟講真係冇用,幾多人左邊一枝煙,右邊一個B,煙酒粗口樣樣齊,日日吸二手煙未成年個肺都爛咗一半

我身邊最誇張嗰個,死要面,唔比老婆出去返工,自己又得中學畢業仲要唔係讀得好好,份工頂薪18K,點轉工都係差唔多,大肚結婚,當年佢19,條女18,今年已經有三個,老婆再大肚,即係今年會有第四個。

真係唔佢哋點樣得起

熱賣及精選
養唔養得起唔係你講既
萬一養唔起咪政府養囉
大把錢 反正一日150,一萬都5萬
土生土長香港人唔食福利 唔通留俾大陸蝗吸乾好咩

引用:
原帖由 JaneLowo 於 2021-4-22 12:52 PM 發表

見到之前啲個總和生育率報告,真係學歷越低人工越低就生好多仔,成身紋晒身,做低技術工種,頂薪18K,少數去到21K,然後一定會POST幾張相話「以前唔生性,家下要學做好爸爸好老公」

張相條女一定又係染晒髮紋晒身,都唔知夠唔夠20歲,結果就係生完唔識教,話唔定過多兩年又離婚,又多個單親老母,個B又冇人教,結果又同佢父母一樣,階級複製死循環

我知一定會有 ...
傳統思想,養兒防老傳宗接代
窮人生仔正仆街!

有啲人係唸住生咗就算

越生越窮,越窮越生

引用:
原帖由 JaneLowo 於 2021-4-22 12:52 PM 發表

我知一定會有 ...
冇錢做其他嘢,咪……生仔囉

引用:

我知一定會有 ...
有人生仔當投資,讀唔掂書就推出去做嘢,有收入就有家用
上一代好多都係咁,搞到個個字都唔識多隻

引用:

我知一定會有 ...
香港兩夫妻共月入唔超過三萬又冇家底冇樓真係唔好生仔。

引用:
原帖由 超級大作業 於 2021-4-23 01:35 PM 發表

香港兩夫妻共月入唔超過三萬又冇家底冇樓真係唔好生仔。
過三萬都唔夠洗啦

萬一以後有個做大官或者上市公司主席呢。。。多一個多個機會。。。

Oman~
你謂嘅其實有兩個重點, 第一點係錢, 無錢仔女連想食個快餐都要等特別日子, 咁又何必~~~

另一係你話佢地「唔識教」, 事實我見過係完全唔重視教育, 不論家庭教育定係返學受教, 都好似可有可無咁~~就直接令仔女都唔重視返學, 又無禮貌 ~~~

窮都仲可以憑努力 / 知識, 將來去養起自己一家, 反對教到仔女輕視教育, 先係一代代難以脫窮嘅主因.

典型香港中産思維:生D仔女出來第日一定要做醫生 律師。
個個咁諗第日邊有人做茶餐廳待應,邊個做街市賣菜,豬肉,魚呀?更加吾使旨意有人揸小巴啦!

講真,香港冇窮人,隻有懶人啫。
譚仔阿姐都18,000蚊個月啦!

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-4-22 01:08 PM 發表

傳統思想,養兒防老傳宗接代
窮人生仔正仆街!
典型所謂中産有錢人思維。

引用:

我知一定會有 ...
真係,啲90後回歸到50年代思想,無錢買dom,閃結閃生閃離。持住自己老豆老母養,啃老族。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]