• 瀏覽: 13,918
  • 回覆: 108
我阿叔早兩年走咗,佢原本有一仔一女,不過我家族開始懷疑個仔唔係我阿叔。
首先阿叔走之嗰時,佢個仔都已經14-15歲,但係次次其他大伯阿叔都叫佢個仔去睇下個老豆,佢都唔去,淨係坐埋一邊打機。
就算死嗰時都係不情不願先企係坐邊,我阿叔最後都係死唔眼閉咁望係佢個仔……
呢個時間啲長輩都覺得只不過係我阿叔生前唔識教,因為我阿叔都唔係乜好人,食煙合飲酒叫雞賭錢樣樣齊……
不過之後,佢老婆就成日問啲遺產點拎,之後買落啲保險有幾多錢,好似所有嘢都係為咗錢咁,就算出殯都話唔想個仔披麻戴孝,問大伯可唔可以叫借個仔出嚟……????
呢個唔係歧視,不過我阿叔佢老婆係大陸第一批新移民,兩個人分居好一段時間,佢老婆先大住肚嚟香港,所以就算個大女都有人覺得唔關我阿叔事……

熱賣及精選
引用:
原帖由 目中冇人 於 2021-4-22 10:25 AM 發表

我阿叔早兩年走咗,佢原本有一仔一女,不過我家族開始懷疑個仔唔係我阿叔。
首先阿叔走之嗰時,佢個仔都已經14-15歲,但係次次其他大伯阿叔都叫佢個仔去睇下個老豆,佢都唔去,淨係坐埋一邊打機。
就算死嗰時都係不情不願先企係坐邊,我阿叔最後都係死唔眼閉咁望係佢個仔……
呢個時間啲長輩都覺得只不過係我阿叔生前唔識教,因為我阿叔都唔係乜好人,食煙合飲酒叫雞賭錢樣樣齊……
不過之後,佢老婆就成日問啲遺 ...
佢老婆大住雞嚟香港?嗰時你阿叔有冇搞過佢先

咁,你都話阿叔好多問題,但佢同老婆嘅關係,外人好難去講。
個仔都15歲,老豆有病都唔去睇佢,個仔有問題,但可能老豆都有問題,兩個人關係一定唔好,但系佢地家人嘅事。

再講,一個未亡人要照顧自己同個仔,攞遺產系佢應得嘅權利,除非老公有分配遺產,如果冇,應該都系屬於佢。

引用:
原帖由 目中冇人 於 2021-4-22 10:25 AM 發表

你懷疑一仔一女都唔係你阿叔?

引用:
原帖由 Stone_Alan 於 2021-4-22 11:56 AM 發表

咁,你都話阿叔好多問題,但佢同老婆嘅關係,外人好難去講。
個仔都15歲,老豆有病都唔去睇佢,個仔有問題,但可能老豆都有問題,兩個人關係一定唔好,但系佢地家人嘅事。

再講,一個未亡人要照顧自己同個仔,攞遺產系佢應得嘅權利,除非老公有分配遺產,如果冇,應該都系屬於佢。
佢阿叔在生時,有冇講過同佢老婆有意見,如果冇好難猜測係點?
遺產,係咪佢老婆有註冊就可以承受晒佢啲遺產?

這些事要樓主擔憂?真老豆假老母真仔假女又好,一家吾知一家事,你阿叔生前冇處理好關係同遺産問題,一切依法理處理。試過你又係吾係你阿叔的真侄仔呢。其實又關我咩事呢

引用:
原帖由 Sureok 於 2021-4-22 12:55 發表

佢阿叔在生時,有冇講過同佢老婆有意見,如果冇好難猜測係點?
遺產,係咪佢老婆有註冊就可以承受晒佢啲遺產?
先睇下有冇立平安紙,如果冇,就跟香港法例。
人走咗,未亡人有權攞返佢嘅野,人地家事。

樓主 都唔關你事 就咪理,朋友有六個仔,死果時啲仔全部出來工作,都冇一個肯幫帶孝,佢地乜事,外人唔會知。

忘記過去,面向前方,一個信念,理想必定達到
引用:
原帖由 Stone_Alan 於 2021-4-22 02:54 PM 發表

先睇下有冇立平安紙,如果冇,就跟香港法例。
人走咗,未亡人有權攞返佢嘅野,人地家事。
如果死者冇立遺囑個老婆可以攞,反而兄弟冇權分財產?

引用:
原帖由 Sureok 於 2021-4-22 16:09 發表

兄弟?應該冇,你可以問下律師先

引用:
原帖由 Stone_Alan 於 2021-4-22 04:16 PM 發表

兄弟?應該冇,你可以問下律師先
好似分係分俾老婆,我唔使問律師啦我都冇呢啲情況發生。

引用:
原帖由 Sureok 於 2021-4-22 04:09 PM 發表

兄弟冇,一般係比個仔,老母唔知有冇份

引用:
原帖由 火腿炒蛋 於 2021-4-22 04:58 PM 發表

兄弟冇,一般係比個仔,老母唔知有冇份
咁佢而家話懷疑個仔唔係佢呀嘛?

唔太關自己事嘅唔好理太多

引用:

偷偷去親子鑑定下就好了咯

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]