• 瀏覽: 1,094
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
見過吾止一個超過200磅的肥仔,一下子減到一碌竹咁瘦,但我之前點努力減都做吾到這效果,是否男仔脂肪
率比女仔低,所以比較會易點減到超瘦?我由細到大都係肥妹仔,食量少都肥,有時真係好想可以減到一條籐咁瘦

熱賣及精選
引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-4-21 09:32 PM 發表

見過吾止一個超過200磅的肥仔,一下子減到一碌竹咁瘦,但我之前點努力減都做吾到這效果,是否男仔脂肪
率比女仔低,所以比較會易點減到超瘦?我由細到大都係肥妹仔,食量少都肥,有時真係好想可以減到一條籐咁瘦
瘦到一碌竹咁就叫靚咩? 個d患症厭食症架
其實減到正常指標就夠 女仔有d肌肉firm返線條
女仔身體構造唔同男仔 唔會練到變金剛巴比
現在健身都多左好多年輕女仔做重訓
咩都有兩極太肥太瘦都唔好 健康最重要!

引用:
原帖由 spike 於 2021-4-21 09:47 PM 發表

瘦到一碌竹咁就叫靚咩? 個d患症厭食症架
其實減到正常指標就夠 女仔有d肌肉firm返線條
女仔身體構造唔同男仔 唔會練到變金剛巴比
現在健身都多左好多年輕女仔做重訓
咩都有兩極太肥太瘦都唔好 健康最重要!
明白,諗過去Gym room,但疫情關係未敢去,都係喺屋企做平板支撐和setup而已

引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-4-22 06:56 發表

明白,諗過去Gym room,但疫情關係未敢去,都係喺屋企做平板支撐和setup而已
可惜呢兩個動作都唔會令你瘦。

瘦成那樣就不健康了

引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-4-22 06:56 AM 發表

其實要減肥唔係只做運動 飲食比運動更重要
仲有你做的都係針對核心肌群 燃消很少卡路里
可能食隻蕉都抵消左 不如控制下飲食
每日吸收1300-1500卡 戒甜同零食 (甜食先係致肥原凶)相信你唔駛做運動都可以瘦下來 當然配合埋運動就更好

除咗女性會多脂肪嘅男性
另一個原因係通常肥胖嘅人比正常體重嘅人
除咗脂肪細胞size較大,脂肪細胞數量都較多
所以就算你減肥脂肪細胞size俾另一個人嘅size 較細
但因為脂肪細胞數量不變,都可能比佢肥

引用:
原帖由 spike 於 2021-4-22 09:35 AM 發表

其實要減肥唔係只做運動 飲食比運動更重要
仲有你做的都係針對核心肌群 燃消很少卡路里
可能食隻蕉都抵消左 不如控制下飲食
每日吸收1300-1500卡 戒甜同零食 (甜食先係致肥原凶)相信你唔駛做運動都可以瘦下來 當然配合埋運動就更好
我都同意飲食比較重要,減肥時就係戒甜和零食,減完之後都叫keep住大部份時間係咁,不過始終肥左咁多年,要再keep 奈點先會效果明顯些

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-4-22 10:41 AM 發表

除咗女性會多脂肪嘅男性
另一個原因係通常肥胖嘅人比正常體重嘅人
除咗脂肪細胞size較大,脂肪細胞數量都較多
所以就算你減肥脂肪細胞size俾另一個人嘅size 較細
但因為脂肪細胞數量不變,都可能比佢肥
好似成年後脂肪細胞就吾會再增加,但會變大,所以要keep住健康飲食,我盡量戒甜戒凍飲戒零食,多飲水多菜少肉

引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-4-22 11:16 發表

好似成年後脂肪細胞就吾會再增加,但會變大,所以要keep住健康飲食,我盡量戒甜戒凍飲戒零食,多飲水多菜少肉
兩種講法。我都一直相信成年後脂肪細胞唔增加數量只增加體積。但最近聽過會增加數量,唔知堅定流。
有啲嘢食,我會寧願少食而唔係戒,咁先可以持久,因為好難成世都唔食某類嘢。我唔覺唔覺已經冇飲凍飲好多年,唔記得幾時開始,亦冇特別戒。
同埋唔好分減肥時或減肥後。Label咗一個時段叫做減肥後,即係向自己暗示,呢個時候可以故態復萌,然後你嘅身體狀況當然亦故態復萌。
揀咗一個能持久嘅飲食方法,就成為習慣,唔需要停。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-4-22 01:59 PM 發表

兩種講法。我都一直相信成年後脂肪細胞唔增加數量只增加體積。但最近聽過會增加數量,唔知堅定流。
有啲嘢食,我會寧願少食而唔係戒,咁先可以持久,因為好難成世都唔食某類嘢。我唔覺唔覺已經冇飲凍飲好多年,唔記得幾時開始,亦冇特別戒。
同埋唔好分減肥時或減肥後。Label咗一個時段叫做減肥後,即係向自己暗示,呢個時候可以故態復萌,然後你嘅身體狀況當然亦故態復萌。
揀咗一個能持久嘅飲食方法,就成為習 ...
我都覺得冇可能成世戒某類食物,都係盡量少食 ,免得自己有日失控暴飲暴食

引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-4-22 17:06 發表

我都覺得冇可能成世戒某類食物,都係盡量少食 ,免得自己有日失控暴飲暴食
其實係㗎。反而食少啲,少少吓你就唔再食,唔覺唔覺冇咗個心癮。就算有食,都唔係破戒吖,你根本就冇戒到,唔會有內疚感。咁樣做人輕鬆啲。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]