• 瀏覽: 1,934
  • 回覆: 16
阿女小一,佢英文麻麻,我驚佢而家唔開始打番好個底,
之後會好難追…而家未全面復課,喺屋企時間長,
我諗住買啲教材練習比佢,呢d對小一生有冇幫助?

熱賣及精選
小一啫, 仲好細, 大把時間追, 樓主的態度啱嘅, 不過方法就急咗D, 教材練習頗悶嘅, 迫小朋友做可能會有反效果.
可以試下比D英文書佢睇, 漫畫都冇所謂, 休息時可以比啲英文版嘅動畫比佢睇.
英文嘅, 睇多D, 聽多D, 會有幫助的

從何見得小一英文才叫好好???我女兒小一都是一般般,中學一樣也可入到英文中學~~~唔好咁早攪到孩子驚咗學習,如果唔係何止英文,其它都唔好就更大件事,去買書買教材也不是最有效,反而語境才是最重要,給孩子去參與有關語言語境的地方玩從中學習就更好.

引用:
原帖由 chilong2233 於 2021-4-21 12:53 PM 發表

樓主可以買多D英文漫畫書俾小朋友睇從而培養佢嘅閱讀習慣!tree house series 都係不錯的英文漫畫,我知道好多小朋友都好鐘意睇,睇完可以慢慢再買深少少嘅!加油💪

小一好壞應該還睇唔出嚟呢

你岩嫁,小一個底打得唔好,再學上去會好難跟,你睇下出面d兒童英語教材岩唔岩?

咁小一都仲有時間可以練,而家開始努力做多d練習再唔係就教材
勤力練就ok啦

兒童英語教材我買開dr max果套,呢套練英文好得,夠全面~一套就包曬聽說讀寫,就唔洗買幾本練習咁麻煩。

引用:
原帖由 chilong2233 於 2021-4-21 12:53 PM 發表

買咗當垃圾

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-4-21 01:48 PM 發表

小一啫, 仲好細, 大把時間追, 樓主的態度啱嘅, 不過方法就急咗D, 教材練習頗悶嘅, 迫小朋友做可能會有反效果.
可以試下比D英文書佢睇, 漫畫都冇所謂, 休息時可以比啲英文版嘅動畫比佢睇.
英文嘅, 睇多D, 聽多D, 會有幫助的
可能真係太緊張佢,自己都學過英文,知道底子差好難有心讀...
最怕就係佢文法唔好,呢樣先麻煩

引用:
原帖由 iamandy117 於 2021-4-22 05:35 PM 發表

咁小一都仲有時間可以練,而家開始努力做多d練習再唔係就教材
勤力練就ok啦
就係見佢學校未全面復課,佢時間相對多d,先至想話趁呢排同佢練習多少少

引用:
原帖由 fongkaiwai 於 2021-4-23 04:45 PM 發表

兒童英語教材我買開dr mxx果套,呢套練英文好得,夠全面~一套就包曬聽說讀寫,就唔洗買幾本練習咁麻煩。
一套學咁多ok喎,但教材都係自己學,冇老師教會唔會唔明嫁?

對呀,這些所謂既套裝東西唔代表一定有用,我用了千幾元買回來給孩子有機會去睇下,但孩子睇都冇睇過,不過都還好,冇影響學習~

媽媽有點焦慮了,寶貝還小,可以從興趣入手,看簡單的英文版動畫片和簡單的英文繪本

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]