• 瀏覽: 4,603
  • 回覆: 33
自己係屋企既獨仔,但查看鄉下的族譜,居然冇我個名,我家姐同個妹反而有名,原來因為我冇大學學位。自己一直被屋企人忽視
我老豆由細到大都未冇讚過我一句,而且只有責罵,中二時曾經發奮讀書,由全級第140名,升至第66名。但父母全無反應,自己心灰意冷之後,成績自然跌咗哂,之後就走呢閙你唔長進。我老豆成日講呢句“你一啲用都冇“,閙到我一啲自信心都冇。會考肥佬之後,讀VTC夜校,駁到讀TI﹝IVE既前身﹞ Cert課程﹝程度為大學一年班﹞,但老豆從來唔會睇自己既努力,都係繼續話你冇用,話呢啲係中五課程﹝其實佢唔識嘢﹞。我既前半生可謂比佢摧毀咗。佢仲係親戚面前成日吹噓自己,全靠佢當年責罵我,我才可以自力生。
直至結婚以後,搬咗出呢住才找到屬於自己的一片天,四十幾才開始報讀Part time Degree,過程中冇同家人講,廢事比佢撥冷水,直至畢業之後才同家人講,自問好力付出,而且成積不錯,拿了幾個Top student Award,但老豆依然無視我既付出,仲要繼續踐踏我,話我為興趣而讀﹝我修讀人文科,與我工作無關﹞,咁樣就係唔專業,吓!乜道理呀?我為興趣而讀,大學會唔會減我學費,降低我合格分數呀?係唔會,我要比足學費架。佢自己聽睇埋坊間既野史,就係度扮哂勁,我大學畢業都唔及佢,仲話若要証明自己叻,就去個教授比佢睇,咁真係無恥之極,我同家姐及細妹都係大學畢業,佢就讚到佢地上天,但係佢地都冇做到教授啦。 佢成日話自己白手興家,養活妻兒。但根據佢所謂既理論,我都可以話佢係失敗,因為佢做唔到李嘉誠。

上世親親而愛私,中世上賢而說仁,下世貴貴而尊官。
熱賣及精選
你自己都幾十歲人就咪L理老豆點諗啦
族譜冇你名 你咪以後唔好返去囉

唔好甘計較,可能佢唔識表達姐。

引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2021-4-21 12:41 PM 發表

自己係屋企既獨仔,但查看鄉下的族譜,居然冇我個名,我家姐同個妹反而有名,原來因為我冇大學學位。自己一直被屋企人忽視
我老豆由細到大都未冇讚過我一句,而且只有責罵,中二時曾經發奮讀書,由全級第140名,升至第66名。但父母全無反應,自己心灰意冷之後,成績自然跌咗哂,之後就走呢閙你唔長進。我老豆成日講呢句“你一啲用都冇“,閙到我一啲自信心都冇。會考肥佬之後,讀VTC夜校,駁到讀TI﹝IVE既前身﹞  ...
會唔會有機會唔係親生,所以族譜無名。

引用:
原帖由 1467bee 於 2021-4-21 04:01 PM 發表

會唔會有機會唔係親生,所以族譜無名。
即係好似陳凱琳case咁

重要咩?咪仲好,佢死左都吾洗幫佢搞後事,我冇你咁叻讀咁多,細個老豆係又屌吾係又屌又打,大左我冇咩點對佢差,不過e家佢一打橫黍我就屌返佢轉頭,加句你當我仲細,我e家大聲過你,細個淨識亂鬧你岩x哂,已經冇屌佢淨識賭馬

諸行無常、諸法無我、涅槃寂靜
諸佛如來是法界身,入一切眾生心想中
可能你係野仔 或者遊艇仔

引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2021-4-21 12:41 PM 發表

我老豆由細到大都未冇讚過我一句,而且只有責罵,中二時曾經發奮讀書,由全級第140名,升至第66名。但父母全無反應,自己心灰意冷之後,成績自然跌咗哂,之後就走呢閙你唔長進。我老豆成日講呢句“你一啲用都冇“,閙到我一啲自信心都冇。會考肥佬之後,讀VTC夜校,駁到讀TI﹝IVE既前身﹞  ...
可能你係執番黎既

He the type like daughter don't like son lor. 

咁到底係有家姐呀妹定係獨仔呀?

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)
引用:
原帖由 琵琶 於 2021-4-21 04:31 PM 發表

即係好似陳凱琳case咁
我想聽陳X林case

證明你無到

自反而縮雖千萬人吾往矣
其實,我想問咩野叫族譜?生左仔女改好個名要加返上去?戶口簿?
屋企無咁巴閉有族譜所以問下

引用:

正解:你係野仔,有乜資格入族譜。

引用:

我70後...
真係一次鄉下都未返過
我老豆都係香港出世
返鄉下都係陪我阿爺
不過我老豆曾經講過族譜有我個名嘅!

我個仔...我諗應該無囉。。(因爲我老豆都好多年無返鄉下)

其實重要嗎?有得分地?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]