• 瀏覽: 25,345
  • 回覆: 178
  • 追帖: 1
尋日我阿媽突然叫我返屋企食飯,我 FEEL 到有啲問題。
食食下飯,佢突然對我工作呀生活好有興趣,我以為佢有嘢想買,反正母親節都就到,咪打算買啲嘢哄下佢囉。
點知佢彈出一句「你家姐結咗婚幾年都未買到樓,我都諗緊不如你同我一人夾一份比佢同佢老公比首期買樓啦,好過幫人供樓樓……」
CLS,我自己都諗緊買唔買樓,點解仲要我比份錢出嚟幫我家姐同佢個廢柴老公比首期???又唔見佢比下錢我比首期?
仲要呢份錢係「比」出去唔係「借」出去,即係唔會還返比我
如果同我阿媽講又一定「一世人兩姐弟冇計啦」

熱賣及精選
你話你又想買。叫家姐夾返份囉。
大家打個和了

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-21 10:56 AM 發表

食食下飯,佢突然對我工作呀生活好有興趣,我以為佢有嘢想買,反正母親節都就到,咪打算買啲嘢哄下佢囉。
點知佢彈出一句「你家姐結咗婚幾年都未買到樓,我都諗緊不如你同我一人夾一份比佢同佢老公比首期買樓啦,好過幫人供樓樓……」
CLS,我自己都諗緊買唔買樓,點解仲要我比份錢出嚟幫我家姐同佢個廢柴老公比首期???又唔見佢比下錢我比首期?
仲要 ...
緊係夾啦!
層樓落4個人名,你/你老母/你家姐/你姐夫...咪夾囉

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-21 10:56 AM 發表

仲要 ...
加名囉!真係你估自己出幾千蚊咩?

🤔有冇覺得自己嗰樣同屋企人唔似呢?

你姐夫唔得點解要娘家俾?唔係夫家俾咩???

唔比又點會無姐妹做,你媽想啫。

叫佢買比你啦

不如用你名買,租俾你家姐住算啦,😂

引用:

仲要 ...
你買樓,但係租比你家姐,然後拎啲錢嚟供樓

一句冇$咪ko佢

諸行無常、諸法無我、涅槃寂靜
諸佛如來是法界身,入一切眾生心想中
引用:
原帖由 不誠實使用大腦 於 2021-4-21 11:18 AM 發表

你話你又想買。叫家姐夾返份囉。
大家打個和了
呢個主意好

無本事就唔好心頭高, 還要別人夾錢比佢地買樓

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-4-21 11:21 AM 發表

緊係夾啦!
層樓落4個人名,你/你老母/你家姐/你姐夫...咪夾囉
咁浪費個首置?

引用:
原帖由 不誠實使用大腦 於 2021-4-21 07:52 PM 發表

咁浪費個首置?
樓主要買一早買左啦!
佢有首期借比家姐?
點解開口買樓先果個唔係佢?
呢d咁十五十六嘅人玩夾份最啱

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]