• 瀏覽: 6,527
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
D父母成日覺得做人開支咁大,應該唔好生仔至岩!

生得就唔應該怨開支大!

熱賣及精選
係,唔明住劏房果班都依然要生…唔通想學南亞印度果d生返一打拎綜援上公屋un un腳

自己窮好啦,做乜要生多個同你捱窮啫

係囉,2人性交生仔後,又將責任推俾兒女,用責任2字當兒女是提款機

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2021-4-20 09:56 PM 發表

生得就唔應該怨開支大!
怕咩?我識一個人,年少時夢想係做黑社會大佬,18時衰11,之後生幾二女死追得一子!日日揸住鑵啤酒,人生未醒過!其實只係只係識生,唔識教,好在有政府!又離婚,唔知呢啲人,又會識到第二個,聽說又生幾件!
佢嘅下一代,個女又複製父母翻版人生,仲要係一隻黃C,成日仇警!又政府養!

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2021-4-20 21:56 發表

生得就唔應該怨開支大!
5歲女童案有版睇

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2021-4-20 09:56 PM 發表

生得就唔應該怨開支大!
窮人生仔正仆街

幾十年前講「家庭計劃」, 就係包括幾時生, 同埋要預計需要幾多財務資源, 去養大個仔女.

當生完佢出嚟, 想食包薯片都無錢~~~又何必呢.

呢類情況唔生, 兩公婆生活壓力都細好多.

窮人生仔,自己辛苦仔女都辛苦,何必呢!

但現實係好多專業人士反而會諗好多唔敢生,
冇錢個啲就諗都唔諗一生就2,3個................

窮人思維:多幾個,多個希望

知自己有問題就唔會有問題啦!

月經post,應該係周經post先啱
家事版幾時入嚟睇都有呢個話題永遠都唔會完

引用:

生得就唔應該怨開支大!
應該係無能力既唔好生,包括金錢、時間、父母性格,外婆性格等等

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]