• 瀏覽: 919
  • 回覆: 11
年頭面部開始泛紅同有暗瘡, 開頭冇為意, 以為係暗瘡冇理到, 之後開始嚴重, d粒粒越生越多, 塊面係熱同唔熱都非常紅
上網睇似係玫瑰痤瘡......想問下一定要睇醫生嗎?

熱賣及精選
要,愈早睇愈好

要睇有機做玫瑰座瘡既醫生,其他啲都係配吓藥膏和消炎藥好難好

引用:
原帖由 beanna 於 2021-4-20 08:51 PM 發表

年頭面部開始泛紅同有暗瘡, 開頭冇為意, 以為係暗瘡冇理到, 之後開始嚴重, d粒粒越生越多, 塊面係熱同唔熱都非常紅
傳統皮膚科 只會開藥和 藥膏 給你,作用大,而且不會斷尾, 因為此病沒成因,你吃藥耐了,便不想再吃,有些 先進-醫,我有客人 有此病 十年,已經放棄,但她 真好 貪靚,始終塊面 成日 紅左 一大 撻,真的十分影響外觀,而且別人看到也 怕左自己有病,(記得不要 被人騙去 美容中心 做 那些激光, 美容的激光  絕對 沒 治療 玫瑰座瘡 功效) 我不想你 被人 騙,必須  找醫生,有需要先 私信我  介紹醫生 比你

我都有玫瑰座瘡,由10幾歲開始長期面紅㗎啦,醫生都話呢樣無得根治,我已經無理佢,平時靠化妝令面色無咁紅

我都係上年開始有玫瑰痤瘡,初時以為自己皮膚敏感,後來多咗人問我塊面做咩咁紅,自己先開始留意,跟住睇醫生就話我係玫瑰痤瘡
開咗藥膏俾我,搽咗一排都已經冇咁紅

可以試吓食白藜蘆醇對免疫系統有一定幫助!

引用:
原帖由 callylai00 於 2021-4-21 11:34 PM 發表

我都係上年開始有玫瑰痤瘡,初時以為自己皮膚敏感,後來多咗人問我塊面做咩咁紅,自己先開始留意,跟住睇醫生就話我係玫瑰痤瘡
開咗藥膏俾我,搽咗一排都已經冇咁紅
可唔可以講下咩藥膏?

引用:
原帖由 beanna 於 2021-4-20 08:51 PM 發表

我覺得你最好先睇皮膚科醫生,確認一下係咪玫瑰痤瘡
你嘅症狀似係 Papulopustular Rosacea (subtype 2)
如果係,通常藥膏可以改善症狀,嚴重啲可能要食藥
我之前就只用藥膏就ok
年幾後又起咗次,冇再睇醫生,都係用番果支藥膏搞掂

改善症狀後,都要從生活 and/or 飲食習慣去避免誘發因素

引用:
原帖由 beanna 於 2021-4-22 11:39 PM 發表

可唔可以講下咩藥膏?
自己個枝已經用晒,而家皮膚穩定就冇再用
係呢隻

附件

6FFDDA49-7239-4041-BA3A-14479A4BD751.png(139.58 KB)

2021-4-23 08:40 PM

引用:
原帖由 callylai00 於 2021-4-23 08:40 PM 發表

自己個枝已經用晒,而家皮膚穩定就冇再用
係呢隻
我幾年前都有玫瑰痤瘡, 好紅同熱&生粒粒, 之後搽左一個月呢隻藥膏同keep住補濕, 好彩到依家都冇番發

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]