• 瀏覽: 12,644
  • 回覆: 70
  • 追帖: 1
表妹平日都穿金戴見,見佢 IG 會以為佢係富二代有錢人
不過其實佢屋企都只係小康之家,又冇男朋友,返工又係朝九晚六打工仔,我哋都好好奇點解佢會有咁多錢買呢啲奢侈品。
之後阿姨同我哋講,原來表妹一直用緊估用卡買嘢,大學嗰時已經有成十萬簽帳額,比佢去買名牌碌兩下用完,更唔好提之後返工又成日買嘢……
用信用卡都唔係問題,最大問題係佢一直還緊最低還款額……
問返佢,佢話其實都係同銀行鬥長命,搵一萬洗兩萬,個個月還幾百就得,一日唔死一日都可以慢慢還,反正嘢佢就買咗,用又用緊,又會用成世,慢慢還有乜問題?
當下我又駁唔到佢……

熱賣及精選
引用:
原帖由 Pisceslady 於 2021-4-20 03:05 PM 發表

不過其實佢屋企都只係小康之家,又冇男朋友,返工又係朝九晚六打工仔,我哋都好好奇點解佢會有咁多錢買呢啲奢侈品。
之後阿姨同我哋講,原來表妹一直用緊估用卡買嘢,大學嗰時已經有成十萬簽帳額,比佢去買名牌碌兩下用完,更唔好提之後返工又成日買嘢……
問返佢,佢話其實都係同銀行鬥長命,搵一萬 ...
如果咁睇,你表妹個信貸記錄應該花晒,之後要借錢真係免問

遲D表妹會債務纏身, 你準備好做擔保人未

聽朋友講, 他一位女同學的一個經歷.
情況和樓主表妹差不多, 最後怎樣返身?

女同學傢了一個有錢人, 清了card 數, 結埋婚生埋仔, Happy Ending

所以世事無絕對, 日日都有奇趣!

第一,Min Pay 利息是以複息計算,年利率高達36%,而且Min Pay還款會先用作繳付利息及財務費用,最後才償還本金,清數遙遙無期,全期利息隨時多於本金。

第二,如果卡數一直累積,卻長時間只還最低還款額,有可能影響你的信貸評級。財務機構見你不能還足全數,亦會質疑你的還款能力。

第三,當你選擇還Min Pay,除了要負擔高昂的利息支出,所有新增簽帳、已有的免息分期交易、及信用卡自動轉帳(例如月供保險)等都會即時計息。

仲有我上次唔小心用信用卡拎錢,手續費都差唔多300

有借有還,再借不難

唔亂于心,唔眼瞓於情,不畏將來,唔念過往,如此,安好!
引用:
原帖由 Pisceslady 於 2021-4-20 03:05 PM 發表

話唔定佢平時拋個身出來做呢

引用:

佢又講得冇錯,如果唔諗移民借錢買樓,真係只係同銀行鬥命

同銀行鬥長命都俾佢諗到,讚

遲啲去建興可能會見到佢

引用:

如果真係work,個個都咁做啦
銀行可以隨時cut佢張卡,到時佢就買唔到嘢

引用:

還得幾年息 都多過 欠錢果條數啦, 36釐架, 你計下?

引用:
原帖由 至尊港女 於 2021-4-20 03:07 PM 發表

如果咁睇,你表妹個信貸記錄應該花晒,之後要借錢真係免問
準時還息,點會花

銀行最中意依D顧客

開始數著妳我認識了多少個日子,卻忘了,我讓妳過了多少苦日子。

開始說著自己愛妳有多深愛妳有幾分,卻忽略了,曾經傷妳有多重。

開始看著恰如我給妳的承諾,一則則在眼前跳動著,其實,我狠狠記住,沒忘過。 我們還沒有開始,但是,妳早就已經給了我,滿滿的回憶。
引用:

愈長命咪還得愈多囉
好奇 買左啲乜喺用一世架?

永世幫銀行打工。。
柒比貴息如吸血

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]