• 瀏覽: 15,197
  • 回覆: 138
  • 追帖: 3
話說呢排屋企附近突然開咗好多菜檔,成日用啲大喇叭播「十蚊三份!任配任搭!」嗰啲,因為太嘈太多人,我都好少去,寧願買貴少少,有出處有保證好啲。
好多阿婆師奶去,我阿媽都有去買過,有時啲菜買返去幾日就有陣味,我同阿媽講唔食得,佢又話煮下就冇事,結果食完個肚又唔舒服,又堅持唔關啲菜事……
我自己買啲好少少嘅菜比佢食,佢又話貴,直接唔肯食……
我CHECK過佢啲菜係「直銷菜」所以先可以咁平,我想問下呢啲菜背後有冇乜古惑?如果唔係太大問題我都唔想理我阿媽,我自己就一定唔會食嗰啲菜!!

熱賣及精選
引用:
原帖由 banbanboo 於 2021-4-20 11:06 AM 發表

話說呢排屋企附近突然開咗好多菜檔,成日用啲大喇叭播「十蚊三份!任配任搭!」嗰啲,因為太嘈太多人,我都好少去,寧願買貴少少,有出處有保證好啲。
好多阿婆師奶去,我阿媽都有去買過,有時啲菜買返去幾日就有陣味,我同阿媽講唔食得,佢又話煮下就冇事,結果食完個肚又唔舒服,又堅持唔關啲菜事……
我CHECK過佢啲菜係「直銷菜」所以先可以咁平,我想問下 ...
放入口嘅嘢,真係唔好貪平……

引用:
原帖由 banbanboo 於 2021-4-20 11:06 AM 發表

我CHECK過佢啲菜係「直銷菜」所以先可以咁平,我想問下 ...
咪夜媽媽先去買,早D去買新鮮D,因為所有菜都是早上到貨的

無問題的,用薄利多銷,好多區都有,十蚊三份因為每份得小小,方便小家庭

反而有時候你見街市D菜好靚仔,反而要小心,可能放十日都不會壞

引用:

我覺得你係 買返去幾日⋯ 既問題! 乜唔係即日或第二日 食咩? 可以放幾日?

引用:

報海關!

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2021-4-20 11:48 AM 發表

咪夜媽媽先去買,早D去買新鮮D,因為所有菜都是早上到貨的

無問題的,用薄利多銷,好多區都有,十蚊三份因為每份得小小,方便小家庭

反而有時候你見街市D菜好靚仔,反而要小心,可能放十日都不會壞
十份三份行內人已經講咗係低過成本價

安不安全, 跟價錢不一定是正比。

引用:
原帖由 Pisceslady 於 2021-4-20 02:56 PM 發表

十份三份行內人已經講咗係低過成本價
你成本貴過人地

蔬菜不止一個來源

让我们感受大自然的无忧无虑的魅力,倾听大自然的魅力,让我们用真诚的心感受大自然,用期待来抚摸大自然,让我们面对大自然的魅力,大声骄傲的喊出:我爱大自然!
洗耐啲唔得?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-4-20 12:07 PM 發表

我覺得你係 買返去幾日⋯ 既問題! 乜唔係即日或第二日 食咩? 可以放幾日?
隔離台賣雪櫃的,話啲蔬果可以擺三個月。

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2021-4-20 03:49 PM 發表

你成本貴過人地

蔬菜不止一個來源
沙頭角菜咪廿蚊至廿四蚊斤不等。

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2021-4-20 05:38 PM 發表

沙頭角菜咪廿蚊至廿四蚊斤不等。
你真以為沙頭角D嬸嬸好捨得食

本地菜,有機菜先高價D,好多大陸來貨邊有甘貴

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2021-4-20 05:41 PM 發表

你真以為沙頭角D嬸嬸好捨得食

本地菜,有機菜先高價D,好多大陸來貨邊有甘貴
咁佢個牌係寫新界本地菜本地瓜吖嘛。

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2021-4-20 05:43 PM 發表

咁佢個牌係寫新界本地菜本地瓜吖嘛。
家_ 係直銷菜,深圳嚟,新_仔就唔知

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]