• 瀏覽: 2,302
  • 回覆: 26
我是濕熱底子,容易出臉油和爆瘡
最近發現有白帶拉絲情況,而且有少少泛黃
看了婦科醫生,驗完細菌後一切正常,醫生話我荷爾蒙失調,分泌增加
之後我睇了中醫,中醫話我濕熱嚴重左,所以先白帶分泌

我是上班OL,平時坐的時間長,食野較熱氣
現時改善飲食習慣中,有什麼方法可以減輕濕熱情況?

熱賣及精選
做多啲運動,出身汗好有效,認真

我依家每個星期都會飲一次去濕茶,飲完之後舒服好多,真係好有效

小心係病理性白帶,會量多呈黃色

少少似豆腐渣,可能係細菌感染

引用:
原帖由 carmak8 於 2021-4-20 10:18 AM 發表

我依家每個星期都會飲一次去濕茶,飲完之後舒服好多,真係好有效
你飲邊隻?
我試過隔2-3日飲x和堂既涼茶 keep左一段長時間
結果完全feel唔到有效 仲好似濕重嚴重左 (因為飲多左糖)

引用:
原帖由 fyyhoney 於 2021-4-21 11:05 AM 發表

小心係病理性白帶,會量多呈黃色

少少似豆腐渣,可能係細菌感染
我一開始也擔心呢個情況,有買醫療保就即刻去了看婦科
檢驗完後沒有發現任何病菌或感染

引用:
原帖由 anniech1234 於 2021-4-22 10:35 AM 發表

你飲邊隻?
我試過隔2-3日飲x和堂既涼茶 keep左一段長時間
結果完全feel唔到有效 仲好似濕重嚴重左 (因為飲多左糖)
良茶X,好耐以前睇電視節目講,BK都有唔少jm推薦
呢隻真係幾堅料!重中藥味,唔甜(無糖)
自己間中都會煲黑豆茶,都有袪濕功能
但未有涼茶咁大功效

健康第一,保重身體

痛則不通、通則不痛

引用:
原帖由 bearykoko 於 2021-4-22 06:04 PM 發表

我一開始也擔心呢個情況,有買醫療保就即刻去了看婦科
檢驗完後沒有發現任何病菌或感染
樓主幾多歲?接近更年期都可能出現呢種情況

引用:
原帖由 carmak8 於 2021-4-23 11:07 AM 發表

但未有涼茶咁大功效
呢隻好野黎我之前濕重都有飲過,好苦

引用:
原帖由 carmak8 於 2021-4-23 11:07 AM 發表

但未有涼茶咁大功效
你飲了幾個星期後開始見效?

引用:
原帖由 fyyhoney 於 2021-4-26 11:29 AM 發表

樓主幾多歲?接近更年期都可能出現呢種情況
三十中,未這樣快到更年期

引用:
原帖由 bearykoko 於 2021-4-27 11:01 AM 發表

你飲了幾個星期後開始見效?
我大約每個星期飲一次,飲兩三次就開始見到成效
不過視乎個人體質,唔係個個對涼茶都會起效
如果飲左幾次都無效,可能涼茶唔岩你身體

引用:
原帖由 bearykoko 於 2021-4-19 05:22 PM 發表

我是濕熱底子,容易出臉油和爆瘡
最近發現有白帶拉絲情況,而且有少少泛黃
看了婦科醫生,驗完細菌後一切正常,醫生話我荷爾蒙失調,分泌增加
之後我睇了中醫,中醫話我濕熱嚴重左,所以先白帶分泌

我是上班OL,平時坐的時間長,食野較熱氣
現時改善飲食習慣中,有什麼方法可以減輕濕熱情況?
熱氣飲涼茶囉~

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]