• 瀏覽: 16,665
  • 回覆: 186
  • 追帖: 3
呢排係FACEBOOK見張相,係一個獎杯比人留咗喺路邊,個描述係「一份被家裡唾棄的榮譽」,令我諗起我細個啲嘢。

由細到大,屋企人對我都好多要求,學琴要學好,考試年級第三係佢哋接受到最低嘅成績,要考到好小學好中學好大學,入到大學之後,我都讀得唔差,年年都可以上台拎獎,唔好話拎獎,就算係畢業佢哋都唔會見人。

反而親戚啲仔女係香港讀唔書,返大陸述啲三四流大學,就讚到人哋上天「幾好唔錯有前途」

到我大個之後好快就搬咗出去住,因為我唔覺得佢哋會對我為佢哋做嘅嘢有任何反應。

到近幾年,佢哋成日拎佢哋啲嘢比我睇,例如考到車牌呀,寫到一手好書法呀之類,好明顯係想我比反應讚下佢哋,我都會用佢哋十幾年前最鐘意嗰句比佢哋︰「哦。」

可能會有唔少人講「貶低促使上進」,其實呢樣嘢唔存在,眼見唔少同學朋友,由細唔好話冇讚,甚至係比人鬧到大,考全級頭十名都會比人鬧,會話「阿邊個邊個個仔考第五呀!」「邊個邊個點點點點點」,結果會點?咪唔讀書囉,唱反調囉,反正做咩都會比人鬧,努力又會比人鬧,不如唔努力自己嘆下算啦,反正都係比人鬧。

如果呢有人為人父母,真係唔好吝嗇自己嘅讚美,不過又唔係咩都讚,而係應讚得讚。

熱賣及精選
引用:
原帖由 自然人自然嘴 於 2021-4-19 05:00 PM 發表

呢排係FACEBOOK見張相,係一個獎杯比人留咗喺路邊,個描述係「一份被家裡唾棄的榮譽」,令我諗起我細個啲嘢。

由細到大,屋企人對我都好多要求,學琴要學好,考試年級第三係佢哋接受到最低嘅成績,要考到好小學好中學好大學,入到大學之後,我都讀得唔差,年年都可以上台拎獎,唔好話拎獎,就算係畢業佢哋都唔會見人。

反而親戚啲仔女係香港讀唔書,返大陸述啲三四流大學,就讚到人哋上天「幾好唔錯有前 ...
睇下另種觀點,你應該多謝屋企人。

4.1 qe:/ 不要捧你的小孩 否則很難有成就 %曾仕強 https://v.douyin.com/erbBnPu/ 複製此lian接,打kaiDou音搜索,値接觀看視頻!

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-4-19 05:31 PM 發表

4.1 qe:/ 不要捧你的小孩 否則很難有成就 %曾仕強 https://v.douyin.com/erbBnPu/ 複製此lian接,打kaiDou音搜索,値接觀看視頻!

又係抖音白痴片,睇少啲抖音啦壞腦呀

仲有人哋唔係講緊「捧」,而係應讚得讚。

中國叫人唔好咁做係因為當年一孩政策個個當個仔係寶,有乜事父母頂,先有「我爸是李剛」呢啲事發生,先開始吹奏唔好「捧」,袋錢入你袋呀。

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-4-19 05:31 PM 發表

見到呢啲垃圾觀點就嬲,咁多人學佢,有幾多個人有成就?

引用:
原帖由 自然人自然嘴 於 2021-4-19 05:00 PM 發表

反而親戚啲仔女係香港讀唔書,返大陸述啲三四流大學,就讚到人哋上天「幾好唔錯有前 ...
你女友有無讚你表現好

記得呢個人姓曾,有些講嘅得得地

唔亂于心,唔眼瞓於情,不畏將來,唔念過往,如此,安好!
引用:
原帖由 微薯 於 2021-4-19 05:53 PM 發表

又係抖音白痴片,睇少啲抖音啦壞腦呀

仲有人哋唔係講緊「捧」,而係應讚得讚。

中國叫人唔好咁做係因為當年一孩政策個個當個仔係寶,有乜事父母頂,先有「我爸是李剛」呢啲事發生,先開始吹奏唔好「捧」,袋錢入你袋呀。
事實上中國當前教育正正背離咗嚴者愛,縱者害原則,並形成社會風氣,朋輩互相影響,先出現你所講情況。

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/曾仕强

引用:
原帖由 蠟筆小心心 於 2021-4-19 06:19 PM 發表

記得呢個人姓曾,有些講嘅得得地
曾仕強
台灣文化學者

曾仕強(1935年10月20日-2018年11月11日),生於福建漳州,中國管理學學者、文化學者[4]。國立臺灣師範大學工業教育學系畢業,先後前往美國與英國進修碩士與博士學位。自1980年代起提倡全球華人「中國式管理」,曾名列中國生產力中心調查臺灣最受企業界歡迎的十大講師之一[5]。2007年至2009年在CCTV《百家講壇》講述〈易經與人生〉[6]、〈胡雪岩的啟示〉[7][8]及〈易經的奧秘〉[9]。2010年11月,「中國作家富豪榜[10]」的調查將其名列其中[11]。

可以理解你嘅心情,但確實唔好評價

因住引啲愚孝撚出黎鬧你不孝😂
我明你感受架

Love Lampard& Lahm& Xabi& Terry Forever
引用:

I know that feel,bro.

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-4-19 07:26 PM 發表

曾仕強
台灣文化學者

曾仕強(1935年10月20日-2018年11月11日),生於福建漳州,中國管理學學者、文化學者[4]。國立臺灣師範大學工業教育學系畢業,先後前往美國與英國進修碩士與博士學位。自1980年代起提倡全球華人「中國式管理」,曾名列中國生產力中心調查臺灣最受企業界歡迎的十大講師之一[5]。2007年至2009年在CCTV《百家講壇》講述〈易經與人生〉[6]、〈胡雪岩的啟示〉[7 ...
噢!
反中L又冇言了。

引用:

睇過一段片。
一班好曳的小朋友,又嘈又亂。
訪問每個小朋友的父母要求給自己孩子打分數。
家長多笑說,他好乖,成績好,好聽話,分別打50分,60分,最高不過70分,都說不能驕傲,還可進步。
跟住再問家長,你知孩子給父母打多少分嗎?
家長們傻笑一輪,不懂作答。
片段放映,孩子們個個投訴,父母不是打,就是鬧,控制這,規矩多。
家長面色轉沉。
片段繼續,孩子們打分,100分,100分,最少的都98分。孩子們說,爸媽不好,但我都會給爸媽100分,爸媽要努力進步。
家長,有笑,有哭,亦有又笑又哭。

你明白嗎?
我不知沙士比亞的偉大,只知沙翁的美味,罪在哪裡?
你知沙士比亞和沙翁之別,卻在父母面前硬說,沙士比亞作品係甜品,沙翁係因為記念沙士比亞。
你敢說,你比父母佳?
你父母用佢地認同的道理去教你。
你用你都唔認同的道理去對父母?
你成年了嗎?
你懂道理嗎?
你算是人嗎?
你還可以恨嗎?

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]