• 瀏覽: 36,906
  • 回覆: 158
引用:
原帖由 西門吹簫 於 2021-4-19 04:48 PM 發表

有邊個唔想日日夜夜跪係父母面子做孝子,但人要努力向上,要搵食,要生活

唔通有能力,但要出遠門,就為咗兩老,放棄機會係屋企附近做保安<--(打個比喻),為咗方便回家照看父母

如果父母知道自己害了子女前程,你叫樓主父母情何以堪
我從來冇諗過父母點諗, 會唔會想仔女留低?會唔會覺得冇照顧?講真個句, 我一D都唔在乎兩老點諗
我想講既係後生會點諗, 如果自己覺得父母發生任何事都唔會後悔, 咪走囉, 冇話邊個欠邊個
路係自己揀, 揀左就唔好後悔就得
但係如果知道自己會後悔, 就唔好揀個條路
或者你會話唔闖會後悔, 冇問題喎, 咪去闖囉

熱賣及精選
引用:
原帖由 lawumi 於 2021-4-19 05:57 PM 發表

我從來冇諗過父母點諗, 會唔會想仔女留低?會唔會覺得冇照顧?講真個句, 我一D都唔在乎兩老點諗
我想講既係後生會點諗, 如果自己覺得父母發生任何事都唔會後悔, 咪走囉, 冇話邊個欠邊個
路係自己揀, 揀左就唔好後悔就得
但係如果知道自己會後悔, 就唔好揀個條路
或者你會話唔闖會後悔, 冇問題喎, 咪去闖囉
原來仲有人覺得成世人要陪係父母身邊先叫「盡孝道」
比著我應該想佢哋讀好書之後快快手出身,之後自己去做自己想做嘅嘢
唔好成日係我身邊嘈生晒

謝謝分享

你呀妹係美國好地地,返黎咁既態度對父母,不如唔好見。

一家人就系要整整齊齊啦

真係家家有本難唸的經

引用:
原帖由 hugeching 於 2021-4-19 10:58 AM 發表

我同阿妹差一年多少少,阿妹一直都好醒目,讀書都好叻下,早五六年過得幾唔順下,屋企發生咗啲事,原本我同阿妹都搬咗出去住,都有打算唔再返屋企,但係之後屋企人又發生大獲嘢,我決定搬返去住,而阿妹就唔返去,直接出去外國 WORKING HOLIDAY,之後我哋都冇乜見過面,一直都係 FACETIME 傾計……
呢幾年佢都係唔同國家走嚟走去,見佢做親都大公司,生活都好似唔錯咁,然後中早兩日佢話返咗嚟香港一 ...
人生係自己既, 如果自己想去闖下, 就好應該去, 無論成能定失敗都係好經歷, 除非你輸唔起

每個人都有自己嘅功課要去做

佢地嘅事佢地自然搞掂,你諗下自己過到去獨唔獨立到先啦

放心,你個妹到老左應該會無伴終老,呢啲例子太多。

引用:
原帖由 洛高達人 於 2021-4-19 11:25 AM 發表

做人要孝順,但唔代表你嘅一生就要陪伴父母,父母反而應該讓兒子出去闖蕩,曾經受訪就嚟去世嘅人最後悔是什麼,有90%唔係後悔自己做錯嘅事,而係後悔冇做過嘅事
有90%唔係後悔自己做錯嘅事,而係後悔冇做過嘅事 <- 我對受訪其實有少少唔同意

因為冇做過嘅事通常幻想都係美好...
所以用現實 (不論好定唔好, 都已經經歷過享受過) 同未實現既事去比較, 其實唔合理

洋腸

引用:
原帖由 hugeching 於 2021-4-19 10:58 AM 發表

我同阿妹差一年多少少,阿妹一直都好醒目,讀書都好叻下,早五六年過得幾唔順下,屋企發生咗啲事,原本我同阿妹都搬咗出去住,都有打算唔再返屋企,但係之後屋企人又發生大獲嘢,我決定搬返去住,而阿妹就唔返去,直接出去外國 WORKING HOLIDAY,之後我哋都冇乜見過面,一直都係 FACETIME 傾計……
呢幾年佢都係唔同國家走嚟走去,見佢做親都大公司,生活都好似唔錯咁,然後中早兩日佢話返咗嚟香港一 ...
呢D咪人生更精彩,連下一代基因都改埋,一個字夠L哂絶激死班仇女L

引用:

可以介紹老衲去外國做嗎?

引用:
原帖由 miuchiwing 於 2021-4-19 02:14 PM 發表

亞洲人係米國地位比黑人都不餘,出街隨時俾人打自己衡量
哦,即係攪咁大壇嘢去美國係為咗比美國人打鑊金

提示:支持鍵盤翻頁左 右