• 瀏覽: 8,465
  • 回覆: 125
我兄弟係工作時,識到個失婚婦,後來更發現,婦人已經有個12歲的小朋友。 家人發現左之後,強烈反對,並想盡方法令佢地分開,可惜兄弟不願分開。

個人都反對兄弟,跟該失婚婦一齊,理由係婦人嘅小朋友會很容易成為一個炸彈,隨時爆。考慮兄弟個人前途,人生問題,希望能夠有更好的選擇。

並不是指 婦人和小孩有錯,亦不是質疑她對兄長的情是真還是假,只是單純覺得呢個組合好易出問題。

我明白戀愛自由,都明白兄弟要對自己人生負責,但佢甘做,令父母親非常傷心,令全家忿怒,更有可令家庭破碎。

究竟如何是好?歡迎各位俾意見,討論一下。

熱賣及精選
你自己就自己啦,扮乜幫「朋友」問吖。

入正提,你幾多歲先?而個女人又幾多歲先?如果你只係2幾歲至30中嘅,又未結過婚,當然就唔好啦,買一送一之餘仲要幫人養「便宜仔」,而且你有冇能力養個小朋友先?你又有冇能力比到佢哋一個「家」先?你有冇自己買嘅樓先(私樓或居屋)?

如果你嘅年紀係40尾或50+嘅,咁又冇所謂。

引用:
原帖由 日落的漁港 於 2021-4-17 02:20 AM 發表

我兄弟係工作時,識到個失婚婦,後來更發現,婦人已經有個12歲的小朋友。 家人發現左之後,強烈反對,並想盡方法令佢地分開,可惜兄弟不願分開。

個人都反對兄弟,跟該失婚婦一齊,理由係婦人嘅小朋友會很容易成為一個炸彈,隨時爆。考慮兄弟個人前途,人生問題,希望能夠有更好的選擇。

並不是指 婦人和小孩有錯,亦不是質疑她對兄長的情是真還是假,只是單純覺得呢個組合好易出問題。

我明白戀愛自由,都明白兄弟要 ...
或者失婚婦好吸引你兄長呢?

引用:
原帖由 日落的漁港 於 2021-4-17 02:20 AM 發表

失婚婦無罪架
係你呢個兄弟傻仔姐

主要失婚幾耐?

引用:

其實只有當時人先會明白,第3者去分析比當時人係唔會接受嘅,係兄弟只有祝福及支持!

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-4-17 03:11 AM 發表

你自己就自己啦,扮乜幫「朋友」問吖。

入正提,你幾多歲先?而個女人又幾多歲先?如果你只係2幾歲至30中嘅,又未結過婚,當然就唔好啦,買一送一之餘仲要幫人養「便宜仔」,而且你有冇能力養個小朋友先?你又有冇能力比到佢哋一個「家」先?你有冇自己買嘅樓先(私樓或居屋)?

如果你嘅年紀係40尾或50+嘅,咁又冇所謂。
你睇清楚,唔係朋友,係我家庭發生的,堅係我兄弟囉。

我兄弟30歲,未結過婚,暫冇能力買樓,據了解,個女人會自己養,唔需要我地擔心。

我明呀,幫人養仔,好冇道理

引用:
原帖由 Sureok 於 2021-4-17 03:39 AM 發表

或者失婚婦好吸引你兄長呢?
唔排除呢個可能性,但其實佢有吸引與否都冇關係,買大送細,呢個問題好多隱憂

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-4-17 03:39 AM 發表

失婚婦無罪架
係你呢個兄弟傻仔姐
我明白白唔關個女人事,唔係個女人對錯問題,係我兄弟傻仔甘解,唔想佢繼續錯落去,所以ching 有咩建議?

引用:
原帖由 caprice.jew 於 2021-4-17 03:54 AM 發表

主要失婚幾耐?
宜家個女人33歲,小朋友12歲,估計失婚好一段時間,但呢個問題會重要?

引用:
原帖由 明日永恆的世界 於 2021-4-17 08:14 AM 發表

其實只有當時人先會明白,第3者去分析比當時人係唔會接受嘅,係兄弟只有祝福及支持!
我明白,我地冇人可以控制到佢嘅,佢都甘大個人,但作為其親人,都希望佢可以有更好的選擇,最後如果係阻止唔到呢件事發生,我相信我會搬出去住,冇眼睇佢地,唔會想同同個女人或小朋友有任何關係

引用:
原帖由 日落的漁港 於 2021-4-17 10:39 AM 發表

你睇清楚,唔係朋友,係我家庭發生的,堅係我兄弟囉。

我兄弟30歲,未結過婚,暫冇能力買樓,據了解,個女人會自己養,唔需要我地擔心。

我明呀,幫人養仔,好冇道理
愛佢就要愛佢嘅一切,包括佢嘅孩子

引用:

佢地啱就得,有個小孩冇問題,咩叫幫人養仔?呢D係自私心,好多人都助養兒童啦,上一代思想保守,覺得自己仔女先信得過會養自己,但有版你睇,久病床前冇考子,大把人老咗仔孫吾理佢比氣佢受,講到尾始終係兩夫妻過日子,仔女大個咗就由得佢去。我百分百支持你兄弟同個女人母子一齊。

引用:
原帖由 日落的漁港 於 2021-4-17 10:42 AM 發表

我明白白唔關個女人事,唔係個女人對錯問題,係我兄弟傻仔甘解,唔想佢繼續錯落去,所以ching 有咩建議?
講過唔聽就算,佢咁傻仔仲理佢托7咩

如果係真愛就吾駛理其他人點諗啦...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]