• 瀏覽: 9,072
  • 回覆: 79
同女朋友拍拖一段時間,原本以為大家都未有打算計劃將來,始終成個社會同經濟情況都唔穩定,仲有好多不變數。
但係啱啱女朋友 SEND WHATSAPP 比我,同我講下星期不如一齊睇樓,佢睇中咗幾個單位,有個係堅尼地城,近地鐵站,都只係七百幾萬。
其實錢方面唔係太大問題,計埋裝修都係八百萬左右,都唔係負責唔起
不過我覺得有啲太快,一般嚟講 PLAN 買樓呢啲嘢唔係係 PLAN 結婚之後搞乜?
咁早睇定樓係唔係想迫婚?

熱賣及精選
引用:
原帖由 寂寞如初 於 2021-4-16 11:32 AM 發表

同女朋友拍拖一段時間,原本以為大家都未有打算計劃將來,始終成個社會同經濟情況都唔穩定,仲有好多不變數。
但係啱啱女朋友 SEND WHATSAPP 比我,同我講下星期不如一齊睇樓,佢睇中咗幾個單位,有個係堅尼地城,近地鐵站,都只係七百幾萬。
其實錢方面唔係太大問題,計埋裝修都係八百萬左右,都唔係負責唔起
不過我覺得有啲太快,一般嚟講 PLAN 買樓呢啲嘢唔係係 PLAN 結婚之後搞乜?
咁 ...
一段時間即係幾耐先?
又唔講清楚 點評論快唔快丫 聰明豆……

咁你問自己係咪想結婚,定係拍多三幾年拖囉。你又知知唔知你女友是否提出買樓即要下一步要結婚?

即系拍幾耐啊。。系米已經打算在短期內結婚啊。。。如果已經打算結婚就買咯。如果唔系萬一分手呢。。甘掂搞? 如果你比晒錢只系你一個名下就無問題,唔系點都系麻煩。。。無話婚前婚后的。。

Oman~
引用:
原帖由 寂寞如初 於 2021-4-16 11:32 AM 發表

咁 ...
過多幾年佢就老啦
仲唔搵條水魚埋單咩!

引用:

咁 ...
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

兩個都無老嘅,梗係唔穩定多變數啦~

很正確,買得起就跟着你,買不起就跟別人,免得浪費大家的青春

唔會太快,將來會有好多變數,係時候睇埋龕位

睇又唔一定要買

有錢咪買囉,不過如果佢唔肯比錢就唔好寫佢個名

係咪另類中介??

有結婚嘅想法,有經濟能力就去睇,唔使想太多

引用:
原帖由 馬路野生的羊羊 於 2021-4-16 03:31 PM 發表

很正確,買得起就跟着你,買不起就跟別人,免得浪費大家的青春
冇樓就唔嫁了?

引用:
原帖由 隔離灰水管 於 2021-4-16 10:06 PM 發表

冇樓就唔嫁了?
有得揀當然揀有樓啦,唔通揀個住劏房咩!

情似朝露轉瞬逝,
夕陽西下淚滴凝。
嘗盡千苦與萬痛,
此後天涯各西東。
引用:
原帖由 dc31 於 2021-4-16 10:29 PM 發表

有得揀當然揀有樓啦,唔通揀個住劏房咩!
也有感情嘅嘛

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]