• 瀏覽: 3,023
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
介紹一下 基本我運動模式
主要夾雜有氧,重訓,缺氧3種。
現在 1,3,5 慢跑5公里
2,4 自由運動,主要爆發性例如短程衝刺,高速跳繩,6,日 舉重訓練,所有運動控30至40分鐘內,
假期會踩長途單車,50公里左右,入山踩越野另計,
以前會加入拳擊訓練,
也有用阻氧面罩,鉛手帶小器材輔助,

飲食不需減少,注意煮法,少糖少油少鹽必然,至於碳水化合物我覺得必須佔日常6成,不吃加工食物,整個流程7分飲食3分運動。

熱賣及精選
引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-15 05:18 PM 發表

2,4 自由運動,主要爆發性例如短程衝刺,高速跳繩,6,日 舉重訓練,所有運動控30至40分鐘內,
以前會加入拳擊訓練,

飲食不需減少,注意煮法,少糖少油少鹽必然,至於碳水化合物我覺得必須佔日常6成,不吃加工食物,整個流程7 ...
呢d卡路里食多碗飯就抵消左啦!

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-15 06:18 PM 發表

以前會加入拳擊訓練,

飲食不需減少,注意煮法,少糖少油少鹽必然,至於碳水化合物我覺得必須佔日常6成,不吃加工食物,整個流程7 ...
非常厲害
讓我先開始週三回慢跑5公里

慢跑是比步行走快一點點?

Artist: 鈴木光
Video: Netflix
Book: 大奉打更人
Comic: 여신강림
Game: 大航海時代Online
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-15 06:47 PM 發表

非常厲害
讓我先開始週三回慢跑5公里

慢跑是比步行走快一點點?
慢跑約每小時8k 左右

引用:
原帖由 spike 於 2021-4-15 06:35 PM 發表

呢d卡路里食多碗飯就抵消左啦!
你計埋基本代謝就唔同晒。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-15 07:04 PM 發表

你計埋基本代謝就唔同晒。
例如基礎代謝1550,咁我三餐 每餐次控制500卡左右,即是話運動300卡加一般工作消耗2-300卡,變相每曰賺左5-600卡,就做到輸出比吸收更多,做到減重效果。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-15 05:18 PM 發表

以前會加入拳擊訓練,

「碳水化合物我覺得必須佔日常6成」

有咩根據

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-15 07:12 PM 發表

例如基礎代謝1550,咁我三餐 每餐次控制500卡左右,即是話運動300卡加一般工作消耗2-300卡,變相每曰賺左5-600卡,就做到輸出比吸收更多,做到減重效果。
我每星期有5天慢跑+行路, 一般每日消耗過千卡, 都唔算瘦。

勁!!!

引用:

以前會加入拳擊訓練,

師兄,呢個app 好似幾好,可以介紹下個app叫咩名嗎?

重訓 我會參考https://www.youtube.com/channel/UChMD47wga5QpBnplqBb2x8A 本身網主教練 係一名營養師,又係MMA 教練,佢套理論很實用。

引用:
原帖由 peter1983hk 於 2021-4-16 12:26 AM 發表

師兄,呢個app 好似幾好,可以介紹下個app叫咩名嗎?
華為智能手錶 app

引用:
原帖由 tiger1246 於 2021-4-15 11:40 PM 發表

我每星期有5天慢跑+行路, 一般每日消耗過千卡, 都唔算瘦。

我工作範圍行唔到2萬步。。。平均1萬多,除番每天7至800卡同你差唔多。

頭一個月會係辛苦少少,身體未適應變化及訓練,但之後就迎來天堂日子,食野比以前更多,身體靈活性增加,行步路都快左,訓練也可以減少。
(最初舉槓鈴深蹲強化肌肉防止有氧運動下對肌肉負面影響。)

至於有氧重訓比例要視乎身體變化作出改變。

好正! 太佩服你啦,你激勵了我。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]