• 瀏覽: 1,956
  • 回覆: 22
以前我一路以為係自己係油性皮膚,仲猛用控油產品
點知最近去左做皮膚測試先知,原來我係乾性皮膚
原來一直以黎我用錯skincare,搞到皮膚愈黎愈乾先乾到出油
宜家真係唔知點算好啦

熱賣及精選
其實係外油內乾,記住唔好過度清潔皮膚,盡量少用清潔膏,早上用溫水洗面,或者冇時間可以唔洗面,本身我哋自己皮膚嘅油脂就係我哋嘅保護膜

開心就是一天最主要的事。
要注意返搽多d保濕,敷保濕mask 慢慢應該就有改善

可以用油份重d的skincare,可以鎖水呀

引用:
原帖由 藥水3千 於 2021-4-15 03:20 PM 發表

原來一直以黎我用錯skincare,搞到皮膚愈黎愈乾先乾到出油
宜家真係唔知點算好啦
其實最好再確認下係咪真係乾性皮膚,定係缺水皮膚
乾性皮膚係指油脂分泌少,如果皮膚乾就會出油,咁冇人會有乾性皮膚

皮脂主要有兩種,一係毛孔分泌出來的油脂,主要受溫度及荷爾蒙影響
另一種係細胞間脂質,通常會受清潔、控油產品、水溫、助滲透劑影響減少,
導致皮膚鎖水能力下降,令皮膚乾燥
所以皮膚乾燥和油脂分泌多是可以同時出現
但乾性皮膚和缺水皮膚的解決方法未必一樣

可以搵我,可以幫你改善

引用:
原帖由 藥水3千 於 2021-4-15 03:20 PM 發表

宜家真係唔知點算好啦
你可以用脂肪幹細胞護膚產品改善皮膚問題!我皮膚都係乾性改用幹細胞護膚產品已經大大改善問題!

https://heho.com.tw/archives/134755

引用:

宜家真係唔知點算好啦
邊度有得做皮膚測試同幾錢?

@hi-pk 我有得幫你測...唔駛錢

你不如試下用Clarins嘅double serum
個枝serum個成份係水+油咁
我覺得好過其他serum只係齋補水

不過呢支我同FD試過感覺唔知點咁,怪怪地, 而且之後我CHECK番入面有隻成分係禁用...

先用洗面膏,清潔力強,洗走多餘油份,之後用滋潤型爽膚水,例如GUERLAIN既水合爽膚水,之後用水份精華,唔怕麻煩可以加多層精華油,最後用水份面鎖水,定期用水份面膜~慢慢改善皮膚,記得唔好心急用兩次無改善就唔用,皮膚係要慢慢改善~

水份mask

引用:

宜家真係唔知點算好啦
用緊visible ingredients, 成分好溫和, 你依家要調節番好塊面, 唔好用刺激塊面既野查

引用:
原帖由 農場原始的幻象 於 2021-4-15 03:46 PM 發表

其實係外油內乾,記住唔好過度清潔皮膚,盡量少用清潔膏,早上用溫水洗面,或者冇時間可以唔洗面,本身我哋自己皮膚嘅油脂就係我哋嘅保護膜
我仲早晚都用泡泡係面添,咪洗到塊面愈黎愈乾囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]