• 瀏覽: 4,594
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
工作關係,點都要化個淡妝。
但每次一除口罩,塊面實有幾條痕,個妝當然都花左…
大家有無咩解決方法?

熱賣及精選
引用:
原帖由 真滴滴主題 於 2021-4-15 06:46 PM 發表

同問 我也經常化妝後帶口罩 但系口罩沾有粉底  唔知點定妝
我用果支定妝噴霧都甩,韓國仲好岀名,上唒節目介紹,仲即埸做埋test

我都係用散粉定妝,用嘅紀梵希嘅四格。 咁粉底液唔會蹭落嚟。 但係感覺口罩太厚對皮膚唔好。

試下用韓國KF94口罩, 我日日化妝番工, 日中又帶又除口罩都唔會好甩
而家KF94都平左好多, <$3都有

引用:
原帖由 leelee110 於 2021-4-20 10:49 AM 發表

試下用韓國KF94口罩, 我日日化妝番工, 日中又帶又除口罩都唔會好甩
而家KF94都平左好多, <$3都有
KF 94果條痕,喺塊面仲勁

戴口罩咁耐,我用KP碎粉定妝都冇花
佢個粉撲好好用

我用粉餅用掃上,再加碎粉。然後用urban decay定妝噴霧,口罩完全無沾粉

我諗住試下april skin 呢支遮瑕液

放棄左粉底了

引用:
原帖由 laim430 於 2021-4-26 05:53 AM 發表

放棄左粉底了
我都係,而家用遮瑕液遮左要遮既地方就算,

引用:
原帖由 美腳寫輪眼 於 2021-4-15 03:20 PM 發表

工作關係,點都要化個淡妝。
但每次一除口罩,塊面實有幾條痕,個妝當然都花左…
大家有無咩解決方法?
注意口罩尺碼, 形狀, 質地和寬緊度, 合用的口罩, 除低後痕跡會少D甚至無

就算有痕跡, 其實過多陣就自然散

有無用定妝?

引用:
原帖由 401 於 2021-4-27 09:41 AM 發表

注意口罩尺碼, 形狀, 質地和寬緊度, 合用的口罩, 除低後痕跡會少D甚至無

就算有痕跡, 其實過多陣就自然散
真係,我個面細,好多時都要打個結先啱位,但有時會打得太緊。不過我近期入面會攝改紙巾,個即刻無唒d痕,不過個鼻位既妝就甩緊😌

引用:
原帖由 美腳寫輪眼 於 2021-5-3 03:30 PM 發表

真係,我個面細,好多時都要打個結先啱位,但有時會打得太緊。不過我近期入面會攝改紙巾,個即刻無唒d痕,不過個鼻位既妝就甩緊😌
打咗結有時較緊, 臉頰容易有痕;

可以試試在口罩下方隻角度向上摺起一行至行半, 角尾微微西出(口罩拉開用時邊位形成弧度), 用小釘書機釘實 (釘口向外, 免得刮面), 咁樣就減短了口罩兩邊的長度, 彎彎兜實包住臉頰, 唔會通窿

主題標籤 #化妝
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]