• 瀏覽: 9,795
  • 回覆: 131
  • 追帖: 1
老公年年都有做 body check,
早兩日我同佢一齊去拎驗身報告
佢叫我唔好跟入房聽, 完左出黎, 問佢: 份報告點呀?佢就話差唔多, 但好明顯佢係收埋份驗身報告唔比我睇....
點解要咁秘密? 一直都知佢有輕微糖尿病,
但份報告有咩係驗完唔比得我知???
其實佢收埋縮個一下, 我個心都那那地痛, 以前拎報告, 都比我入房聽, 又會自動自覺比我睇, 點解突然今年要收埋???
份報告有咩係唔想另一半知? 點解突然會變得咁古怪有咩唔比得人知? 懶神秘 ??
其實驗身報告係好私人既野? 連兩公婆都唔比得對方知???
古古怪怪咁....

熱賣及精選
引用:
原帖由 kikkowai 於 2021-4-15 10:17 AM 發表

佢叫我唔好跟入房聽, 完左出黎, 問佢: 份報告點呀?佢就話差唔多, 但好明顯佢係收埋份驗身報告唔比我睇....
其實佢收埋縮個一下, 我個心都那那地痛, 以前拎報告, 都比我入房聽, 又會自動自覺比我睇, 點解突然 ...
男人份report有咩唔講得,我都想知

2公婆就應該坦誠啦
仲要係有關身體上既野
有咩事你都要照顧佢架

性病

引用:
原帖由 kikkowai 於 2021-4-15 10:17 AM 發表

其實佢收埋縮個一下, 我個心都那那地痛, 以前拎報告, 都比我入房聽, 又會自動自覺比我睇, 點解突然 ...
就係因為兩公婆有時有啲事難以啟齒, 或者係佢需要啲時間睇下點講你知啫, 不如用軟功, 比你老公多啲溫柔, 支持先啦!

你老公身有屎, 係咪話佢腎虧?

腎功能問題?
但點都叫係私隱,唔好逼人

樓主睇到報告肯定又會鵝佢一大輪,跟住又要清淡又要早瞓又要做運動,男人最怕呢啲嘢。

引用:
原帖由 屙屎唔該壓水花 於 2021-4-15 10:20 發表

男人份report有咩唔講得,我都想知
體格檢查

身高、體重、脈搏、血壓、身體重量比數
全血檢查

血色素測定、紅血球壓積率、平均紅血球體積、平均紅血球血紅素、平均紅血球血紅素濃度、紅血球、紅血球體積分佈、血小板、白血球及分類、血塗片檢查
炎症檢查

紅血球沉降率
血型

血型及恆河猴因子
肝功能檢查

穀草轉氨酵素、穀丙轉氨酵素、丙氨醯轉肽酶、鹼性磷酸酵素、總膽紅素、總蛋白質、白蛋白、球蛋白、白蛋白及球蛋白比率
腎功能測試

肌酸酐、尿素、鈉、鉀、氯化物、二氧化碳
心臟病風險評估

總膽固醇、高密度膽固醇、低密度膽固醇(直接測試)、三酸甘油脂
糖尿病測試

空腹血糖
痛風症檢查

尿酸、類風濕檢查、類風濕性關節炎因數
骨質密度檢查

鈣、無機磷酸鹽
甲狀腺檢查

甲狀腺素
性病檢查

梅毒血清試驗
癌症指標

病毒抗體EBV (鼻咽癌)、癌胚抗原CEA (腸癌)、癌抗原PSA (前列腺癌) (只限男士)
尿液檢查

顏色、清澈度、比重、酸鹼度、葡萄糖、酮、蛋白、血液、膽紅素、尿膽素元、亞硝酸鹽、白血球、顯微鏡下分析
糞便檢查

糞便常規檢查、糞便潛血檢查
X 光檢查

胸肺X光片
心電圖檢查

運動心電圖

我睇左一次都參透唔到⋯⋯
邊個指數係要收埋唔比得另一半知⋯⋯

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2021-4-15 10:29 發表

性病
我都有諗 係咪出去玩女人,但份報告係睇唔到架?

可能係bad news..

引用:
原帖由 Silenceday 於 2021-4-15 10:36 發表

就係因為兩公婆有時有啲事難以啟齒, 或者係佢需要啲時間睇下點講你知啫, 不如用軟功, 比你老公多啲溫柔, 支持先啦!
平日生活又無咁怪,係個日佢突然性情大變,
話唔比我睇,我先好愕然⋯
本身都好小事  不過諗諗下又想知佢有咩要收埋

引用:
原帖由 畀多次機會老細 於 2021-4-15 10:38 發表

腎功能問題?
但點都叫係私隱,唔好逼人
係咪驗尿就check到? 女人最多尿道炎,唔知道男人,醫生會講啲乜? 有無專業人士講解下⋯

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-4-15 10:42 發表

樓主睇到報告肯定又會鵝佢一大輪,跟住又要清淡又要早瞓又要做運動,男人最怕呢啲嘢。
我地屋企食野都好簡單⋯
係成日weekend 訂海鮮開酒飲,
都應該唔算係高危人士⋯
我早幾個月驗身都好一般

引用:
原帖由 急焦浪漫的蛋 於 2021-4-15 10:48 發表

可能係bad news.. https://media.tenor.com/images/5abb27fe1479c14d59ab6786459ae024/tenor.gif
如果係糖尿嚴重左,更加應該同我講
三高嘅話,最多咪同佢一齊忍下口
更加需要同我講啦  平時屋企煮飯個個係我

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]