• 瀏覽: 10,681
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
[隱藏]
話說我阿爸以前同阿叔一齊做地盤,上個年代做得地盤都差唔多肯定會食煙,我阿爸都食咗差唔多二十年煙之後戒咗,但係阿叔就 KEEP 住食……差唔多一日一兩包咁……
有期佢突然咳得好勁,佢又覺得冇乜點理,佢老婆仔女叫佢去身體檢查佢又唔去,搞到咳血先肯入醫院,已經係第三期……
斷斷續續醫下又好下又醫下又好下咁,拖足兩三年,個人就係咁瘦,對眼好似乾屍咁突出嚟,去到最後半年嘢都食唔到咁……
其實我阿爸都驚咗好耐,因為佢煙齡都唔短,又聽人講戒咗煙之後仲易有肺癌,不過見身體冇乜事都冇理。
但係呢半年佢都有幾聲咳,醫生叫佢做檢測發現又唔係肺炎,叫佢去做身體檢查又話貴又話唔知好過知,成日堅持自己係濕重熱氣飲兩杯涼茶冇事
次次見佢咳得勁,都叫佢去做下身體檢查,佢主要都話好貴好貴唔想去,我話我俾錢佢又話唔好亂洗錢……
點先叫可以說服到佢去做身體檢查?
有冇邊間可以驗得全面啲?因為兩老都有返咁上下年紀,都想幫佢哋安排下年檢…



熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
你試下買啲提子返屋企比佢聞下,可以抗癌
不過最好都係叫佢睇下醫生,咳咁耐都唔係一件好事

//
肺癌5年存活率只有22%!瑞士研究:「吸」葡萄減少45%腫瘤

肺癌最好的治療方法是「吸」肺癌之所以難治療,是因為它跟胃腸道的癌症不一樣,口服的藥物必須經過層層關卡才可以到達肺部,效果很差;如果是用血液給藥的方式,又容易造成全身的副作用,而且實際上到達肺部的藥物還是不夠多。為了解決這個問題,瑞士日內瓦大學(UNIGE)的科學家Muriel Cuendet就帶領團隊,開始思考「如果用鼻子吸」,會不會對於呼吸道的癌症更有效?於是他們將可以治療、預防癌症的白藜蘆醇(resveratrol)做成鼻滴劑,結果發現在小鼠實驗中的確可以成功抑制腫瘤。

白藜蘆醇

白藜蘆醇是一種植物多酚,在很多植物中都有,它具有抗癌的活性,能讓癌症腫瘤縮小,紅酒被認為能抗癌,其實有一部分原因是來自含有白藜蘆醇。而葡萄、花生和莓果等食物中其實也含有白藜蘆醇。研究團隊表示,過去研究白藜蘆醇,都是在體外實驗,或是小鼠實驗,但單純用在細胞上,效果很好,如果進入小鼠實驗,就要用到高劑量,而且效果沒這麼好,還可能產生其他的毒性。

「我們想可能是因為口服,白藜蘆醇的萃取物會被胃腸道高度吸收,但在在肝臟中會迅速代謝,然後在尿液中排掉,所以效果不好。」為了證明這件事,研究團隊把白藜蘆醇做成鼻滴劑,直接從小鼠的鼻子滴進去,結果肺部的藥物濃度比口服高了22.5倍,進入血液中的效率也提高了2.5倍;肺癌腫瘤縮小了45%。

鼻子吸葡萄就有效?而白藜蘆醇還具有一定程度預防肺癌的效果,在實驗中,沒有接觸致癌物、也沒有使用白藜蘆醇的小鼠,只有12.5%沒有得到癌症;但沒有接觸致癌物、卻使用白藜蘆醇的小鼠,卻有63%沒有得到癌症。「此配方適用於人類,不過並不是每個人都適合。」研究團隊說,就像肺癌的標靶藥物一樣,白藜蘆醇也有自己的生物標誌,需要找到適合的人,使用起來才有這樣的效果;而且劑量多寡還是有差別的,目前可以確認對於吸菸者是有一定程度的效果。



[隱藏]
食吹 20 年煙都戒到?幾勵志。但係點解唔叫埋你阿叔一齊戒?


你比完錢再叫佢去,同佢講錢就比咗,唔去都收唔返


提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Cadrian 於 2021-4-15 10:03 AM 發表

食吹 20 年煙都戒到?幾勵志。但係點解唔叫埋你阿叔一齊戒?
我阿叔煙酒一齊上
其實預咗佢唔係肺癌就肝癌
我阿爸都有叫佢戒煙
佢話佢唔食唔飲食死
結果就係食到死



求其買份老人保險都包體檢,係保費貴啲


[隱藏]
戒咗幾耐呀?


提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-4-15 10:10 AM 發表

戒咗幾耐呀?
差唔多20幾年



[隱藏]
提示: 違規內容已被屏蔽
主題標籤 #身體檢查
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]