• 瀏覽: 1,857
  • 回覆: 14
早幾日小朋友隔一兩晚就發燒 (低燒), 怕急症室好多人所以無去,好在第二朝退返。其實小朋友夜晚有事,係唔係應該去急症室?

熱賣及精選
如果無咩緊急情況, 有D 醫院有24小時門診既, 好過無啦,
真係萬一有事, 醫院可以call 兒科醫生返黎/要留院上樓, 不過要D時間

急症室通常都好多人, 如果唔係病得好急好勁, 都係唔去比較好

如果系緊急情況,肯定要去急診室嘅,拖就驚拖出毛病,嗰就論盡了

若果係泰國發生, 分分鐘醫院都拒收

【求醫無門】10個月大嬰兒發高燒遭4間醫院拒收 媽媽半夜開直播崩潰哭求:救救孩子
https://topick.hket.com/article/2932384/?r=mcsdfb

咁啱前兩個禮拜小朋友夜晚發燒我帶左佢去港怡睇醫生, 見佢地有24小時門診, 仲有兒科醫生睇, 佢個app有得睇等候時間, 咁啱又無乜人, 好快就攪掂, 返到去氹埋佢瞓覺都唔係好夜, 仲有時間休息下第二朝返工

引用:
原帖由 冬眠純情的朋友 於 2021-4-15 04:21 PM 發表

如果系緊急情況,肯定要去急診室嘅,拖就驚拖出毛病,嗰就論盡了
係, 如果又痾又嘔又高燒好耐, 又或者緊急情況, 去急診室係比較好

引用:
原帖由 manlungkit 於 2021-4-16 08:33 AM 發表

咁啱前兩個禮拜小朋友夜晚發燒我帶左佢去港怡睇醫生, 見佢地有24小時門診, 仲有兒科醫生睇, 佢個app有得睇等候時間, 咁啱又無乜人, 好快就攪掂, 返到去氹埋佢瞓覺都唔係好夜, 仲有時間休息下第二朝返工
我之前都有係港怡睇急症, 佢地既app可以睇到輪候時間, 之後又可以係app睇返病歷, 真心唔錯好方便

引用:
原帖由 magomago 於 2021-4-14 03:16 PM 發表

早幾日小朋友隔一兩晚就發燒 (低燒), 怕急症室好多人所以無去,好在第二朝退返。其實小朋友夜晚有事,係唔係應該去急症室?
急症室要39度先叫發燒。
低過39度,起碼等4小時以上。

引用:
原帖由 magomago 於 2021-4-14 03:16 PM 發表

坊間都有啲診所喺24小時服務、或去私家醫院24小時門診,都可能較去急症室為佳,當然,要付出較高昂的診金。

[size=1.5]清潔香港,掃走本土垃圾、毒物 、曱甴!

家住九龍,如有此情況發生,一定的士去法國醫院

引用:
原帖由 Kanvas 於 2021-4-16 08:40 PM 發表

我之前都有係港怡睇急症, 佢地既app可以睇到輪候時間, 之後又可以係app睇返病歷, 真心唔錯好方便
夜晚收幾錢?

Bb一定要買保險,有咩事第一時間睇私家

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-27 11:29 PM 發表

夜晚收幾錢?
診金380, 計埋藥費等一千蚊有找, 買個安心

引用:
原帖由 Kanvas 於 2021-4-29 08:57 PM 發表

診金380, 計埋藥費等一千蚊有找, 買個安心
Thx

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]