• 瀏覽: 3,139
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
我冇 join d 營養師etc
由一月開始減愈跑愈肥 。跑街
其實跑唔郁 跑一陣又氣喘、
同埋我大肶D肉已經 阻住行路
由一月66kg 我已70kg 無心機

我的問題 : (1)我有減食少少, 不過一壓力就食返好多,(2)同埋如果同事出街食飯 , 夾左錢冇理由食2 條菜, (3)及我好難扮孤獨帶飯  (4) 好多時一人一個餐 好難同人share

我打算 : 每一夜晩游水 , 夜晚果餐唔食
大家點睇?
仲有冇其他好D方法

熱賣及精選
引用:
原帖由 christy=1 於 2021-4-14 11:27 AM 發表

我的問題 : (1)我有減食少少, 不過一壓力就食返好多,(2)同埋如果同事出街食飯 , 夾左錢冇理由食2 條菜, (3)及我好難扮孤獨帶飯  (4) 好多時一人一個餐 好難同人share

我打算 : 每一夜晩游水 , 夜晚果餐 ...
>(1)我有減食少少, 不過一壓力就食返好多,
有壓力, 可以食香口膠, 飲咖啡, 聽音樂, 看視頻, 玩遊戲, 等等

>(2)同埋如果同事出街食飯 , 夾左錢冇理由食2 條菜,
以減肥為原因, 推得就推.
推唔到就食, 不過晚餐食少D, 或者唔食.

>(3)及我好難扮孤獨帶飯  
以減肥為原因, 帶飯.
這不是扮孤獨, 是為了健康.

>(4) 好多時一人一個餐 好難同人share
考慮唔夾錢, 自己另外俾錢, 點沙律.

跑唔郁的話, 可以散步, 每天目標1萬步, 之類.
上班下班要搭車地鐵的話, 遲一個幾個站上車, 早一個幾個站下車. 爭取多些徒步運動機會.
(以前自己要返公司上班時, 盡量在上班徒步30分鐘,下班徒步30分鐘)
減少搭升降機, 行樓梯.
(以前自己要返公司上班時, 公司飯堂在14幾樓, 自己午休時, 簡單買個沙律, 徒步上14層樓午餐, 之後徒步下14層樓)

唔好俾自己咁多藉口, 律己以嚴.

Artist: 鈴木光
Video: Netflix
Book: 大奉打更人
Comic: 여신강림
Game: 大航海時代Online
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-14 02:11 PM 發表

>(1)我有減食少少, 不過一壓力就食返好多,
有壓力, 可以食香口膠, 飲咖啡, 聽音樂, 看視頻, 玩遊戲, 等等

>(2)同埋如果同事出街食飯 , 夾左錢冇理由食2 條菜,
以減肥為原因, 推得就推.
推唔到就食, 不過晚餐食少D, 或者唔食.

>(3)及我好難扮孤獨帶飯  
以減肥為原因, 帶飯.
這不是扮孤獨, 是為了健康.

>(4) 好多時一人一個餐  ...
我想問一問唔食DInner 是否好一些
因為我如果屋企、 阿媽會叫我勁食

引用:
原帖由 christy=1 於 2021-4-14 04:49 PM 發表

我現在是一日一餐,效果很理想。

但我最初仍一日三餐,晚餐是豆腐、魚、蔬菜,戒生果、戒醣。

普通人,一開始 cut dinner ,係好難 carry on。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-14 04:56 PM 發表

我現在是一日一餐,效果很理想。

但我最初仍一日三餐,晚餐是豆腐、魚、蔬菜,戒生果、戒醣。

普通人,一開始 cut dinner ,係好難 carry on。
我就係之前一直足三餐、

所以我打算only 食早午  夜晚D時間去游水
等自己食少啲

引用:
原帖由 christy=1 於 2021-4-14 05:49 PM 發表

可以請家人合作幫你瘦身
晚餐只吃沙律或者不吃

個人經驗
午餐跟晚餐比較
不吃晚餐效果較好
午餐也只是輕食

Artist: 鈴木光
Video: Netflix
Book: 大奉打更人
Comic: 여신강림
Game: 大航海時代Online
引用:
原帖由 christy=1 於 2021-4-14 05:02 PM 發表

我就係之前一直足三餐、

所以我打算only 食早午  夜晚D時間去游水
等自己食少啲
理論上,唔食晚餐、又晚晚游水,當然 very good !

但 the point 係 可以長期實行到至有意思 !

我現在雖然係一日一餐,但我二日一餐都頂得順;不過我刻意不去到咁儘,仲係一日一餐,因為這是長途賽。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-14 05:17 PM 發表

理論上,唔食晚餐、又晚晚游水,當然 very good !

但 the point 係 可以長期實行到至有意思 !

我現在雖然係一日一餐,但我二日一餐都頂得順;不過我刻意不去到咁儘,仲係一日一餐,因為這是長途賽。
我其實 一定會有好多機會食多
Eg 每六日屋企都飲茶
同埋我性格  同朋友同事我都唔會客氣

我想問游水好D  定 跑步好D

其實不如戒咗藉口先啦。
一係唔肯帶飯做獨家村,
同人夾份有食唔食罪大惡極,
一係就話阿媽質你食,你唔識話飽?
話自己性格點樣點樣,
潛台詞即係我係咁㗎嘞、我唔改㗎嘞。
以你咁嘅態度,唔食晚飯都食零食啦,
一係第二朝食返突。
逆向減肥睇怕就得。

每日要消耗大過吸收,你咁食法,減到都無乜可能

引用:
原帖由 christy=1 於 2021-4-14 07:27 PM 發表

我想問游水好D  定 跑步好D
對於你嚟講,無用

做運動消耗嘅熱量遠比你想像中少,尤其你體能唔荒強得去邊,你所謂游水跑步,可以有幾劇烈?心照啦

然後又一大堆藉口,心理質素差到無倫

抵你肥嘅。算把啦。性格決定命運

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 christy=1 於 2021-4-14 10:27 AM 發表

你係咪喜歡食甜食? 如果係就戒左佢!

引用:
原帖由 christy=1 於 2021-4-14 10:27 AM 發表

基本Logic
跑步係燒耗calories 嘅活動
有控制飲食嘅,唔瘦落去都無可能肥上去
你嘅問題(1), (2), (3), (4)
都返映到你唔知咩係控制飲食
尤其係(1), 應該係你肥上去嘅主因啦

其實既然你都搵到4個問題
咁你唔使問都知自己減肥係唔正確啦
甚或唔可以叫減肥

如果你認真想減肥嘅
你要計算自己tdee (google plz)
再計劃每餐大約食幾多
每餐分6個部分
蔬菜佔3,蛋白質佔2,澱粉類佔1
運動方面,如果跑步太辛苦嘅
嘗試每日食完飯散步一小時
到覺得散步輕鬆嘅就轉急步
到急步都輕鬆嘅就可以試下跑步啦
減肥嚟講,飲食佔8成,運動只佔2成
一開始太辛苦去做運動只會令你容易放棄

ps我頭4月減咗30磅都係靠飲食加飯後散步,之後為咗體能好d 先加埋跑步

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]