• 瀏覽: 16,320
  • 回覆: 115
我阿爸平時唔係特別睇電視,最多都係開住個新聞台聽新聞,叫有啲聲聽下,所以唔係太熟啲劇呀綜藝節目之類
就係因為咁佢今日先知 TVB 有套新嘢叫《開心大綜藝》,BlackPink 同防彈少年團佢當然唔識,淨係睇到福祿壽扮女人……
都忍唔係講咗句「唔係呀嘛,又扮女人?悶唔悶呀?」
我原本仲以為我阿爸會同其他阿叔阿伯一樣覺得呢啲扮女人嘅低俗趣味會好有趣
老實講,我阿爸都差唔多退休年齡,VIUTV 佢又唔啱睇,TVB 佢又覺得悶,係唔係應該教佢上網睇劇?定係買個機頂盒比佢?
教過佢用手機上網睇片,不過佢都係唔係好識搵片睇

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
熱賣及精選
聽收音機 我聽左港台二台好耐了

用 NETFLIX 之類睇戲啦,又唔係貴,又可以 SHRAE

引用:
原帖由 叮叮DiDong 於 2021-4-13 12:29 PM 發表

我阿爸平時唔係特別睇電視,最多都係開住個新聞台聽新聞,叫有啲聲聽下,所以唔係太熟啲劇呀綜藝節目之類
就係因為咁佢今日先知 TVB 有套新嘢叫《開心大綜藝》,BlackPink 同防彈少年團佢當然唔識,淨係睇到福祿壽扮女人……
我原本仲以為我阿爸會同其他阿叔阿伯一樣覺得呢啲扮女人嘅低俗趣味會好有趣:smi ...
播av畀你阿爸睇,話唔定遲下多個細佬

矮仔藍, 已經同"低級趣味" 四個字,劃上等號

諗起大概10年前,詹瑞文做咗一個Stand up叫《萬千師奶賀台慶》,主要係諷刺大台創意式微,除咗扮女人、玩食物、賣老舊思想、賣《溏心風暴》式勾心鬥角刮細媽一巴碌落樓梯之外,就冇嘢再賣了。
估唔到去到今年,TVB都仲係想炒返呢啲冷飯。
一個電視台,淨係識得不停抄襲、模仿、移植,做足十幾二十年,節目類型狹窄到不得了。所有節目就係唔使用腦,一大堆無意義嘅節目填滿觀眾3個小時黃金時間嘅空檔,睇完乜都帶唔走。 無綫同佢嘅節目其實係代表咗個種好「廢老式」嘅「執輸行頭慘過敗家、無理想、無自己」嘅價值觀。 《溏心風暴》、《愛回家》、《宮心計》呢啲,睇完之後,除咗覺得個世界一定好dramaitc,好戇鳩之外,無令人有咩反思。荼毒咗香港人幾年,戇鳩當有趣,反智而且愚昧。
去到要「救亡」都仍然係用返同一個model,無創意無深度,件事真係好「廢」。
呢種「廢老式」理所當然覺得落力炒冷飯覺得個世界唔畀機會自己既做法,真係好核突。有少少覺得TVB對於「香港」嘅理解仍然停咗响08年,但香港人已經跳脫咗TVB個種「過度簡化過度戇鳩」嘅世界嘅回音壁。香港人唔再喜歡扮女人、賣核突嘅「戇鳩嘢」,香港人而家係喜歡睇「戇鳩嘢認真做」,咩idea都好,低成本訓身去做,未必完美,但起碼令人得到娛樂之餘有反思,對個現實世界同現實生活有所回應,而唔係睇人扮女人,懶係緊貼時事,但其實離地十萬丈。
其實我係想話,《萬千師奶賀台慶》到而家都仲係勁到肉,唔知係詹瑞文勁定係TVB真係無得救。

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
tvb正常發揮

引用:
原帖由 叮叮DiDong 於 2021-4-13 03:53 PM 發表

諗起大概10年前,詹瑞文做咗一個Stand up叫《萬千師奶賀台慶》,主要係諷刺大台創意式微,除咗扮女人、玩食物、賣老舊思想、賣《溏心風暴》式勾心鬥角刮細媽一巴碌落樓梯之外,就冇嘢再賣了。
一個電視台,淨係識得不停抄襲、模仿、移植,做足十幾二十年,節目類型狹窄到不得了。所有節目就係唔使用腦,一大堆無意義嘅節目填滿觀眾3個小時黃金時間嘅空檔,睇完乜 ...
詹瑞文真係走得好前

引用:
原帖由 叮叮DiDong 於 2021-4-13 03:53 PM 發表

一個電視台,淨係識得不停抄襲、模仿、移植,做足十幾二十年,節目類型狹窄到不得了。所有節目就係唔使用腦,一大堆無意義嘅節目填滿觀眾3個小時黃金時間嘅空檔,睇完乜 ...
詹x文打手曲線賣告白
詹x文咪又係扮女人!核撚突

從前習慣一人,喜歡看天色藍藍風在滲,愛與疾風競賽,笑著去孤獨行...
人妖

咁有冇話日日食飯都好悶?

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2021-4-13 05:28 PM 發表

詹x文打手曲線賣告白
詹x文咪又係扮女人!核撚突
你係唔係睇唔明篇文

引用:
原帖由 叮叮DiDong 於 2021-4-13 12:29 PM 發表

我原本仲以為我阿爸會同其他阿叔阿伯一樣覺得呢啲扮女人嘅低俗趣味會好有趣:smi ...
唔係扮男人就係女人啦!仲想扮乜人先?

引用:
原帖由 蕾恩 於 2021-4-13 12:56 PM 發表

用 NETFLIX 之類睇戲啦,又唔係貴,又可以 SHRAE
俾錢睇垃圾

引用:
原帖由 黑草羊 於 2021-4-13 01:38 PM 發表

矮仔藍, 已經同"低級趣味" 四個字,劃上等號
豪冇進步,一招走天涯。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]