• 瀏覽: 7,878
  • 回覆: 84
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-13 07:57 AM 發表

打算將體重降到60kg
希望能成功

好勁!!

熱賣及精選
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-19 03:28 PM 發表

我也想食叉燒
但我這邊沒有賣

蛋白質的話, 會吃豆腐
你可自行 google ,你要吃多少舊豆腐,才能吸收 300g 肉類含的蛋白質。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-19 04:37 PM 發表

我今天食了的一餐是 :

1. 一斤芥蘭。

2. 半隻手撕雞。
請問你今天體重, 比昨天體重, 有重了, 還是輕了?

我在上週六, 早餐無吃, 午餐沙律+豆腐, 晚餐沙律+炸醬麵, 早上散步了180分鐘(15公里), 整天合計重了0.1kg.
可能自己是較易肥的人.

要是吃了半隻手撕雞, 也不知會肥多少了.

Artist: 鈴木光
Video: 御赐小仵作
Book: 大奉打更人
Comic: 여신강림
Game: 大航海時代Online
引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-19 06:41 PM 發表

你可自行 google ,你要吃多少舊豆腐,才能吸收 300g 肉類含的蛋白質。
吃3塊豆腐(300gx3), 可補充約60g蛋白質
6.6g蛋白質/100g豆腐
1丁豆腐=300g
3丁豆腐=900g豆腐=6.6x9=59.4g蛋白質

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-19 06:01 PM 發表

請問你今天體重, 比昨天體重, 有重了, 還是輕了?

我在上週六, 早餐無吃, 午餐沙律+豆腐, 晚餐沙律+炸醬麵, 早上散步了180分鐘(15公里), 整天合計重了0.1kg.
可能自己是較易肥的人.

要是吃了半隻手撕雞, 也不知會肥多少了.
我在瘦身第 3 個月,刻意收埋個磅,因為我唔想比每一天上上落落的數字干擾我。

我現在只是一個月磅一次。

始終過了高峰期,絕不會如最初一個月輕 8 kg,上個月只瘦了約 2kg。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-19 07:12 PM 發表

我在瘦身第 3 個月,刻意收埋個磅,因為我唔想比每一天上上落落的數字干擾我。

我現在只是一個月磅一次。

始終過了高峰期,絕不會如最初一個月輕 8 kg,上個月只瘦了約 2kg。
這也證實你的方法有效.

自己比較喜歡仔細觀察瘦身成效, 每天觀察較適合我
如果某天的體重上落較大, 可以較快知道並找出原因 (root cause analysis)

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-19 03:25 PM 發表

未想到之前,咪在你的餐單 add on 半斤叉燒 for ensuring 足夠蛋白質。

我的生酮雖嚴禁碳水,我都知叉燒有蜜汁,但我仍一星期食一次 半斤半肥瘦 叉燒。
叉燒我會歸類為加工食物

唔健康,唔會食

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-19 06:06 PM 發表

吃3塊豆腐(300gx3), 可補充約60g蛋白質
6.6g蛋白質/100g豆腐
1丁豆腐=300g
3丁豆腐=900g豆腐=6.6x9=59.4g蛋白質
蛋白質都有好多種

並不是每一款含蛋白質嘅食物都有齊各種蛋白質

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-19 08:22 PM 發表

蛋白質都有好多種

並不是每一款含蛋白質嘅食物都有齊各種蛋白質
樓主如果真係曰日食 900g 豆腐,我相信佢最多兩星期,之後會見到豆腐都怕。

所以不用過慮樓主只從 豆腐吸收蛋白質。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-19 09:35 PM 發表

樓主如果真係曰日食 900g 豆腐,我相信佢最多兩星期,之後會見到豆腐都怕。

所以不用過慮樓主只從 豆腐吸收蛋白質。
謝謝建議.
瘦身達標後
會想辦法平衡飲食

每天吃同樣食物, 並不太抗拒.
早餐在家吃, 每天都是沙律, 腸仔, 齋啡.
上次瘦身時, 每天午餐沙律, 吃了幾個月.

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-19 08:45 PM 發表

謝謝建議.
瘦身達標後
會想辦法平衡飲食

黐線。減肥食腸仔?

凡加工食物都有害

另外,沙律有無醬汁?

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-19 11:16 PM 發表

黐線。減肥食腸仔?

凡加工食物都有害

另外,沙律有無醬汁?
完成瘦身目標後
回復正常飲食, 沒有刻意節食
食腸仔也是正常飲食

凡加工食物都有害的話, 就很少選擇了
除了生果蔬菜, 其他都是加工食物
沙律也有用沙律醬

好難嘅,漲了十多斤,怎樣才能減下去啊

引用:
原帖由 海灘Cute黑頭 於 2021-4-20 11:13 AM 發表

好難嘅,漲了十多斤,怎樣才能減下去啊
方法總比困難多
先踏出第一步
開始減

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-19 08:45 PM 發表

謝謝建議.
瘦身達標後
會想辦法平衡飲食

瘦身除了瘦身,還要將來不反彈,才為完整。

勉強擠壓食量 ,短期絕對可能,難道一生也如此嗎?

蛋白質過少後果是減少肌肉,將來反彈後可更肥過原先。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]