• 瀏覽: 7,874
  • 回覆: 84
這三天吃多了點, 週六要做健康診斷.
昨天早餐回復正常, 晚上還吃了麥當奴, 怎麼還輕了些.
希望今天週五開始慢跑, 消費一些熱量.

Artist: 鈴木光
Video: 御赐小仵作
Book: 大奉打更人
Comic: 여신강림
Game: 大航海時代Online
熱賣及精選
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-16 06:36 AM 發表

這三天吃多了點, 週六要做健康診斷.
昨天早餐回復正常, 晚上還吃了麥當奴, 怎麼還輕了些.
希望今天週五開始慢跑, 消費一些熱量.

體重唔係重點,體脂率先係

而且唔係淨睇一日半日,係睇一段時期整體變化

熄燈,鎖門,爆大鑊
樓主毅力唔錯,堅持住

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-17 12:32 AM 發表

體重唔係重點,體脂率先係

而且唔係淨睇一日半日,係睇一段時期整體變化
謝謝意見
上次成功瘦身
今次也會努力

引用:
原帖由 隔離灰水管 於 2021-4-17 12:23 PM 發表

樓主毅力唔錯,堅持住
謝謝鼓勵
盡力堅持

sustainability

昨天晚上開始運動.
慢跑25分鐘(3公里), 步行35分鐘(4公里)

共同加油

發覺運動沒有用
控制飲食更重要

附件

20210418.png(99.18 KB)

2021-4-19 06:47 AM

Screenshot_20210417-170724.jpg(74.51 KB)

2021-4-19 06:47 AM

OMG ! 你一日一餐得來,這一餐卡路里只 176 !

我雖亦 一日一餐,但一來這一餐卡路里一定超過 1000;一斤蔬菜,肯定足夠 vitamin/ minerals 、 fibre etc。並有足夠蛋白質及脂肪。

你這一餐卡路里只 176 ,結果雖瘦得快,但會對健康不利。

一名沒有做健身的普通人, 1kg 體重每日需要大約 0.8 g 蛋白質做正常的新陳代謝。

肉類的蛋白質約 20 %。

以你體重,每日需要大約56 g 蛋白質 ;大約 300g 肉類。

若長期吸納不足,會月經混亂、膚色暗啞、皮肉鬆泡、脫髮。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-19 12:07 PM 發表

一名沒有做健身的普通人, 1kg 體重每日需要大約 0.8 g 蛋白質做正常的新陳代謝。

肉類的蛋白質約 20 %。

以你體重,每日需要大約56 g 蛋白質 ;大約 300g 肉類。

若長期吸納不足,會月經混亂、膚色暗啞、皮肉鬆泡、脫髮。
謝謝建議.

讓我找一下能瘦身又平衡營養的餐單.

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-19 02:22 PM 發表

謝謝建議.

讓我找一下能瘦身又平衡營養的餐單.
未想到之前,咪在你的餐單 add on 半斤叉燒 for ensuring 足夠蛋白質。

我的生酮雖嚴禁碳水,我都知叉燒有蜜汁,但我仍一星期食一次 半斤半肥瘦 叉燒。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-19 04:25 PM 發表

未想到之前,咪在你的餐單 add on 半斤叉燒 for ensuring 足夠蛋白質。

我的生酮雖嚴禁碳水,我都知叉燒有蜜汁,但我仍一星期食一次 半斤半肥瘦 叉燒。
我也想食叉燒
但我這邊沒有賣

蛋白質的話, 會吃豆腐

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-19 03:28 PM 發表

我也想食叉燒
但我這邊沒有賣

蛋白質的話, 會吃豆腐
我今天食了的一餐是 :

1. 一斤芥蘭。

2. 半隻手撕雞。

我電腦百痴
請問你系在點 download
我都減甘肥
不過我想問有冇D手機版

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]