• 瀏覽: 2,430
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
如果有時

熱賣及精選
單親家庭對孩子確實個傷害

引用:
原帖由 秋天忠表哥 於 2021-4-12 02:50 PM 發表

傷害點都會有 但係傷害嘅深度都係睇你係小朋友面前做啲咩 講啲咩 小朋友好受我哋嘅影響 教育得好 自然就開心 但未至於單親好慘 好可憐

引用:
原帖由 仲夏夜的貞操🖤 於 2021-4-12 03:34 AM 發表

自己細細個就係單親家庭 童年冇老母個老豆又少陪我成長 屋企冇錢 咩都係二手執人唔要嘅嘢用 冇冷氣 慳電慳水 冇m記雪糕零食 一餐分兩餐食
而家結左婚生活本來好好 最近有念頭想離婚 我老爺奶奶唔想我哋分開 話單親好慘 將個女 係咁比人湊 細細個就周圍比人湊 個女周圍擺(全家人除左我全部人都要反工)
但係自己唔覺得單親有幾慘為左生活家計 如果自己真係湊唔到小朋友 就係要托親戚朋友幫 ...
唔諗啲大既都諗下個細既

引用:
原帖由 仲夏夜的貞操🖤 於 2021-4-12 03:34 AM 發表

自己細細個就係單親家庭 童年冇老母個老豆又少陪我成長 屋企冇錢 咩都係二手執人唔要嘅嘢用 冇冷氣 慳電慳水 冇m記雪糕零食 一餐分兩餐食
而家結左婚生活本來好好 最近有念頭想離婚 我老爺奶奶唔想我哋分開 話單親好慘 將個女 係咁比人湊 細細個就周圍比人湊 個女周圍擺(全家人除左我全部人都要反工)
但係自己唔覺得單親有幾慘為左生活家計 如果自己真係湊唔到小朋友 就係要托親戚朋友幫 ...
你真係好幸福!

所以完整的家庭很重要

依家單親家庭嘅好多,冇辦法,父母過唔下去要離婚,受傷嘅只能系孩子

唔系所有嘅單親家庭都慘吧

大人說離就離了,苦了孩子也讓自己的孩子缺失了父母的愛,這是對孩子成長好不好的。

做人最重要嘅就系开心啦
好難一概而論,如果老豆本身對孩子好衰,咁離婚對孩子可能是好事。
我奶奶以前就係冇離婚,令到老爺對老公構成的童年陰影影響一生至今。但以前嗰代人靠男人養家冇得揀。

引用:

如果有時
應該係特別啲小朋友~

引用:
原帖由 秋天忠表哥 於 2021-4-12 02:50 PM 發表

小朋友大啲可能又會好啲~

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-4-12 08:29 PM 發表

你真係好幸福!
你引用到佢原文,原來佢咁嘅經歷。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]