• 瀏覽: 2,611
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
我家菲傭突然要求斷約,話要去波蘭做工廠,說那邊工資(大約7千港元)和工時(每日工作8小時,星期六,日放假)都比香港好,亦話只要工作5年就可拿到波蘭國藉。還說她好多香港菲傭朋友都會開始申請過去波蘭,想知大家的工人有冇呢個情況?

熱賣及精選
引用:
原帖由 明日污濁的隊長 於 2021-4-9 02:33 AM 發表

我家菲傭突然要求斷約,話要去波蘭做工廠,說那邊工資(大約7千港元)和工時(每日工作8小時,星期六,日放假)都比香港好,亦話只要工作5年就可拿到波蘭國藉。還說她好多香港菲傭朋友都會開始申請過去波蘭,想知大家的工人有冇呢個情況?
波蘭工資咁高?波蘭係歐洲係經濟較差消費較低,東歐大把外勞,唔明點解需要外勞,歐盟准咩?

引用:
原帖由 明日污濁的隊長 於 2021-4-9 02:33 AM 發表

條件咁優厚好似打政府工咁,由得佢去啦。

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-10 06:29 PM 發表

波蘭工資咁高?波蘭係歐洲係經濟較差消費較低,東歐大把外勞,唔明點解需要外勞,歐盟准咩?
個工人可能找籍口,或者已經搵到另一個家庭舒服啲做少啲野。

離職也無妨。

引用:
原帖由 niceyes 於 2021-4-11 10:18 AM 發表

佢應該無揾第二個家庭,因為佢話想响香港等波蘭啲文件出同埋佢問我香港有冇機直去波蘭。

引用:
原帖由 籠中一裙 於 2021-4-13 04:39 PM 發表

離職也無妨。
當然!大家都有選擇。只係佢講出,而家好多在港嘅菲傭都開始留意歐洲嗰度嘅勞工市場,佢話大多波蘭工廠待遇都比香港做工人姐姐好。所以當來港工作嘅菲傭有香港工作經驗和手上賺到啲介紹費都可能會過去歐洲工作。所以我個人感覺,來香港工作只係菲傭(強調係菲傭,因為英文語文能力和學歷一般比印傭高) 去歐洲嘅跳板。

引用:
原帖由 niceyes 於 2021-4-11 10:18 AM 發表

聽講的工人好精,專揀啲小人嘅家庭做。

東歐好多人口販子, 好可能昆佢 , 再賣去西歐做性奴,賓賓係出名 the brown 北京 machines , 鬼佬屌過都賺好

認字特警與狗不得內進
9635 0808
引用:
原帖由 xvideos咸網 於 2021-4-30 09:07 PM 發表

有 我fd個工人話識得有fd介結去羅馬做野 結局原來係賣去做雞 我fd都冇在理
我個工人應該唔係,佢話有幾個fd已經過咗去,話幾好揾同埋舒服過响香港做工人姐姐。仲話嚟緊5月又有幾個响香港做姐姐嘅朋友都會過波蘭。聽落好似香港嘅菲傭去歐洲做工廠係一個趨勢。

波蘭工資咁高??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]