• 瀏覽: 1,838
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1

今朝 由欣澳踩入山至白芒,銀礦灣,梅窩,再上山入荔枝園到超級越野單車場,即刻又少1.8磅。

踩單車唔需要雙腳負重,所以好岩作為初減肥運動。

熱賣及精選
騎單車攰呀,仲係節食吧

引用:
原帖由 半夜永恆的名錶 於 2021-4-7 09:20 PM 發表

騎單車攰呀,仲係節食吧
我情願食多d.

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-7 08:36 PM 發表

12239376 12239377 12239378 12239379

今朝 由欣澳踩入山至白芒,銀礦灣,梅窩,再上山入荔枝園到超級越野單車場,即刻又少1.8磅。

踩單車唔需要雙腳負重,所以好岩作為初減肥運動。
一次踩完冇乜用!飲完水又出番嚟!我有段時間一個禮拜踩三次每次三個零鐘,三個月減左十幾磅,不過而家冇時間踩啲磅數又出番嚟!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-4-9 02:16 PM 發表

一次踩完冇乜用!飲完水又出番嚟!我有段時間一個禮拜踩三次每次三個零鐘,三個月減左十幾磅,不過而家冇時間踩啲磅數又出番嚟!
唔只單車,我跑完10K 之後都會回一回磅,其實好睇你知後點補充,現在我唔需要減,只需要保持,減都係為左可以食多d 好野。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-9 04:35 PM 發表

唔只單車,我跑完10K 之後都會回一回磅,其實好睇你知後點補充,現在我唔需要減,只需要保持,減都係為左可以食多d 好野。
繼續努力
btw, 邊度跑步?

引用:
原帖由 karenchan 於 2021-4-11 06:28 PM 發表

繼續努力
btw, 邊度跑步?
冇一定,我住新界中心,東西南北方向都可以跑。

踩單車雙腳都要負重。
踩落去嗰吓用緊前大髀,即係四頭。
抽上嚟嗰吓用緊後大髀,即係hamstring。
你睇吓李慧詩對髀,粗到阿媽都唔認得,
同個身唔合比例。
不過,單純康樂性質又唔係玩比賽,
都唔會踩到咁嘅。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-4-11 08:29 PM 發表

踩單車雙腳都要負重。
踩落去嗰吓用緊前大髀,即係四頭。
抽上嚟嗰吓用緊後大髀,即係hamstring。
你睇吓李慧詩對髀,粗到阿媽都唔認得,
同個身唔合比例。
不過,單純康樂性質又唔係玩比賽,
都唔會踩到咁嘅。
李慧詩絕大部份肌肉 經過健身室操練得來,你所講有大腿是發力,並非承受身體重量,如果踩單車雙腳酸軟,原因係是車架fitting 上不合,我平時踩50至60km 都唔會腳痛,更何況單車旅行 80至100km 很普遍。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-11 21:44 發表

李慧詩絕大部份肌肉 經過健身室操練得來,你所講有大腿是發力,並非承受身體重量,如果踩單車雙腳酸軟,原因係是車架fitting 上不合,我平時踩50至60km 都唔會腳痛,更何況單車旅行 80至100km 很普遍。
大腿發力都係負重。
做leg press都唔承受身體重量,
但唔代表冇負重。
負唔負重唔係用對腳痛唔痛來衡量。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-4-11 09:57 PM 發表

大腿發力都係負重。
做leg press都唔承受身體重量,
但唔代表冇負重。
負唔負重唔係用對腳痛唔痛來衡量。
就係因為你FITTING 唔好先雙腳受壓力,
而且單車齒數比,波段及齒盤形狀{橢圓形}都可以底消雙腿壓力.

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-11 22:02 發表

就係因為你FITTING 唔好先雙腳受壓力,
而且單車齒數比,波段及齒盤形狀{橢圓形}都可以底消雙腿壓力.
咁即係踩單車完全唔洗力。
Ok,明白。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-4-11 10:15 PM 發表

Ok,明白。
身體彎曲,下壓穩定車身,JUMP 檯,搖車等動作都要用力,
但成個運動都唔需要雙腳長時候負壓,除非你唔踩舉起佢跑上山當做重訓.

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-4-11 10:15 PM 發表

Ok,明白。
全部運動都要用力架! 有咩運動唔駛力?
全都叫負重嗎?  大家認知下不能長時間做既運動
係負重訓練 or無氧運動
跑步 踩單車 競步 都係有氧運動
簡單用氧無氧去區分好d

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]