• 瀏覽: 1,747
  • 回覆: 14
早幾個禮拜去過健康院,身高體重由果陣到而家都好標準,但果陣都應該開始厭奶大約2個禮拜。平日我老婆得閒就埋身比個女食人奶,但每次可能得1到幾分鐘佢就唔食又喊晒,而由大概3個月開始佢就勁抗拒奶樽,無論係 pump 完人奶倒落奶樽定直接沖奶粉餵,都係咬咬下冇意慾啜黎食,之後仲勁抗拒,見親就用條利頂又喊晒,好黎而家我地焗住用匙羹餵,但餵得慢又唔多,有時又餵到佢嘔返晒出黎。最主要問題係,佢可能食唔飽,呢幾個禮拜晚晚都玩訓下醒下,攪到大人都冇覺好訓,求解。

熱賣及精選
多餵多餐吧,或許會好很多。

隨其自然。

少食多餐,我女之前都係咁
不過後尾有俾少少奶粉飲,反而飲多左

其實好常見,最主要係唔好跌出生長線,都係嗰句建議你請教下兒科醫生,你喺forum問呀都未必答到你, 答到你都未必係啱。

個人可嘗試不同方法試下會唔會飲多啲。
1.試下唔同嘅方法餵,坐喺度,企喺度,瞓喺度,搖下搖下。
2.試下唔同嘅奶咀,可能有啲浪費冇啲奶咀可能一試已經唔想食。
3.試下唔同牌子奶粉試下,有冇啲奶係肯食。有D人奶可能比較鐵銹味,有啲人比較酸小朋友未必鍾意食。
4.再唔得試下啲唔同嘅地方(安靜啲/熱鬧啲/有嘢睇/有電視/有音樂),有啲小朋友甚至鍾意喺街食奶奶。
5.奶同奶之間相隔,嗰段時間都可能會影響小朋友個時食慾。

其實會唔會係厭奶啊?我b前排厭奶都會用脷頂開奶樽,之後轉左aptxxil essxnsis hmo就食返多左奶,一係你轉奶粉試試?

引用:
原帖由 helenccheng 於 2021-4-12 10:13 PM 發表

少食多餐,我女之前都係咁
不過後尾有俾少少奶粉飲,反而飲多左
你轉左邊隻佢肯飲?

引用:
原帖由 ootoot 於 2021-4-12 10:56 PM 發表

其實好常見,最主要係唔好跌出生長線,都係嗰句建議你請教下兒科醫生,你喺forum問呀都未必答到你, 答到你都未必係啱。

個人可嘗試不同方法試下會唔會飲多啲。
1.試下唔同嘅方法餵,坐喺度,企喺度,瞓喺度,搖下搖下。
2.試下唔同嘅奶咀,可能有啲浪費冇啲奶咀可能一試已經唔想食。
3.試下唔同牌子奶粉試下,有冇啲奶係肯食。有D人奶可能比較鐵銹味,有啲人比較酸小朋友未必鍾意食。
4.再 ...
而家4個半月,早幾日健康院度6.21kg. 最主要係人奶肯食,但幾分鐘,有時啜幾下啜唔到就大喊。人奶,奶粉落樽唔肯飲,要用匙羹餵先得,同埋好似訓覺日夜有 d 調轉,夜晚唔知係一路食唔夠定點,成日訓下醒下喊,日頭好訓

如果呀b抗拒飲奶,應該係有某d原因嘅,例如味太濃、因為水源令奶有異味之類
因為bb好多時都可以留意到d大人留意唔到嘅野,我諗你要特別去觀察下
同埋樓上都講得岩,姿勢,周邊環境都會影響

引用:
原帖由 電梯難吃的賤嘴 於 2021-4-20 04:31 PM 發表

如果呀b抗拒飲奶,應該係有某d原因嘅,例如味太濃、因為水源令奶有異味之類
因為bb好多時都可以留意到d大人留意唔到嘅野,我諗你要特別去觀察下
同埋樓上都講得岩,姿勢,周邊環境都會影響
淡味既奶粉,我覺得都會有幫助BB飲多D,因為聽朋友講,有D奶粉本身係偏苦

引用:
原帖由 leelilianna 於 2021-4-20 10:13 PM 發表

淡味既奶粉,我覺得都會有幫助BB飲多D,因為聽朋友講,有D奶粉本身係偏苦
都係架,如果有蔗糖太甜又會影響到bb第時加固
都唔出奇,樓主bb可能就係對果d苦味抗拒都唔定
我地大人食雜左反而未必咁feel到

引用:
原帖由 電梯難吃的賤嘴 於 2021-4-21 02:12 AM 發表

都係架,如果有蔗糖太甜又會影響到bb第時加固
都唔出奇,樓主bb可能就係對果d苦味抗拒都唔定
我地大人食雜左反而未必咁feel到
佢咁抗拒奶樽既早個幾兩個禮拜有腸胃炎,睇完醫生暫時轉左食無焦糖奶粉,一路到腸胃炎好,好返之後就食返本身既S26 gold, 但好左之後幾日就開始咁樣了

有冇可能係奶粉唔岩bb?
試下換隻淡口d既奶粉會唔會好d

引用:
原帖由 精明投資者 於 2021-4-7 08:51 AM 發表

早幾個禮拜去過健康院,身高體重由果陣到而家都好標準,但果陣都應該開始厭奶大約2個禮拜。平日我老婆得閒就埋身比個女食人奶,但每次可能得1到幾分鐘佢就唔食又喊晒,而由大概3個月開始佢就勁抗拒奶樽,無論係 pump 完人奶倒落奶樽定直接沖奶粉餵,都係咬咬下冇意慾啜黎食,之後仲勁抗拒,見親就用條利頂又喊晒,好黎而家我地焗住用匙羹餵,但餵得慢又唔多,有時又餵到佢嘔返晒出黎。最主要問題係,佢可能食唔飽,呢幾個 ...
有無諗過轉隻奶粉或者換個奶嘴試下,或者會有幫助

搵湊開bb嘅保姆湊,湊小朋友兩個字,經驗。專業保姆一個人對幾個bb都得,冇經驗幾個人對一個bb你都冇符

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]