• 瀏覽: 3,806
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
細佬俾5000家用,但之前攞佐屋企60萬去買樓,依家結佐婚當還錢,名符其實老母幫佢儲起
我又俾5000家用,但無拎過屋企錢,似俾佐就無佐用佐
想減到3000家用,等自己儲返多d 錢,點睇?

熱賣及精選
引用:
原帖由 我就係Edison 於 2021-4-5 08:07 PM 發表

細佬俾5000家用,但之前攞佐屋企60萬去買樓,依家結佐婚當還錢,名符其實老母幫佢儲起
你阿媽唔知高唔高興呢?一向都比開5000而家比3000~

引用:
原帖由 我就係Edison 於 2021-4-5 08:07 PM 發表

商量下

咁要同父母講聲先

其實5000不是多,要睇吓您屋企夠唔夠生活費,這一代子女真難,自己搵唔多,仲要供養父母,搞到自己成家都沒錢。
我是過來人,明解,幾千蚊好難斷,或搵多份工作多點收入得唔得??
父母重男輕女,自己咩都唔係,係唔開心,當您成家後這些都不重要。

合理

咁你未結婚?

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-4-6 07:40 PM 發表

咁你未結婚?
未呀

你一直比開5000,如之前不夠用減會好點,但如在弟取錢你才咁要求,好像會令家人不開心。
因父母剛先少左筆60萬現金,弟又成家如果你再減,可能他們會不夠用。

你又試下借錢

咁可能到時到你買樓有需要嘅時候,你屋企都會幫你比番係呢

媽媽突然提岀減我細佬2000家用
我嬲佐,我即話下個月俾少2000
佢ok 不過唔like
我唔理佢喇

你細佬結婚搬左出去都仲比家用好好啦
相反你仲食屋企住屋企既係度同阿爸阿媽計
生著你真係。。。

引用:
原帖由 我就係Edison 於 2021-4-9 05:48 PM 發表

媽媽突然提岀減我細佬2000家用
我嬲佐,我即話下個月俾少2000
佢ok 不過唔like
我唔理佢喇
結啦婚之後不一樣經濟付出多些,應該理解。都是一家人以後你結婚家裏還是會幫你

其實你細佬都唔一齊住,何況又要供樓,俾少D都好正常,相反樓主仲住屋企,衣食住行都係屋企喔!而且你細佬只係借錢,又無話唔還,一家人咁計較

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]