• 瀏覽: 1,582
  • 回覆: 7
求救,各位Ching......

本人同姐姐2018年11月簽合同。由於佢本地轉工,所以都係佢最近搞。咁到上年2020年11月,我叫佢搞續約,因為佢已經香港做左超過10年,有晒經驗。點知佢同我講passport過期,未搞唔到合同。我話咁樣唔得嫁喎。佢話ok嫁,Consulate 會同入境講。涯到今日,佢passport仲等緊Consulate 比本新佢,合約又未搞到,visa 又未到。
我依家十分擔心。。。各位Ching, 覺得我應該點做?

萬分感激。。。

熱賣及精選
呢個應該要去問專業人士訥

引用:
原帖由 辛巴達BB 於 2021-4-6 09:40 AM 發表

呢個應該要去問專業人士訥
謝謝。問左入境朋友,都要星期三先覆到。但急,睇下有無師兄高見

引用:
原帖由 頭都痕 於 2021-4-5 07:44 PM 發表

本人同姐姐2018年11月簽合同。由於佢本地轉工,所以都係佢最近搞。咁到上年2020年11月,我叫佢搞續約,因為佢已經香港做左超過10年,有晒經驗。點知佢同我講passport過期,未搞唔到合同。我話咁樣唔得嫁喎。佢話ok嫁,Consulate 會同入境講。涯到今日,佢passport仲等緊Consulate 比本新佢,合約又未搞到,visa 又未到。
我 ...
Passport 幾個月都未辦妥?咁你簽哂新合約入左入境處未?

引用:
原帖由 land8 於 2021-4-6 11:05 PM 發表

Passport 幾個月都未辦妥?咁你簽哂新合約入左入境處未?
係。因為菲律賓大使館最近手腳好慢。我合同一早準備晒,係proceed 唔到。今日去入境處走一轉。

按約做,系誠信。

引用:
原帖由 頭都痕 於 2021-4-5 07:44 PM 發表

我 ...
而家疫情,入境處有合理解釋就乜都得,好多都過期啦!
我之前姐姐搞延期,入境處過晒期都未批,咪又係咁!

引用:
原帖由 頭都痕 於 2021-4-7 08:04 AM 發表

係。因為菲律賓大使館最近手腳好慢。我合同一早準備晒,係proceed 唔到。今日去入境處走一轉。
唔會……菲續passport而家都唔難

網上下載表格,填好表,影印身份證和護照有相頁和簽證頁,去統一中心2樓 metro bank放入收集箱,再買一個回郵速遞信封。過一兩星期收短訊,依短訊指示帶舊護照上去影相畀錢,交回郵速遞信封,搞掂寄去你家

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]