• 瀏覽: 9,305
  • 回覆: 90
  • 追帖: 3
我做仔30年 我肯定了解我媽更多 我又唔覺得我媽有咩問題
但係我老婆同外母成日話我媽有咩咩咩問題 例如話我媽好現實 當我係搖錢樹 又話我媽好似感覺個仔俾人搶咗 結咗婚搬出去住都想個仔成日返去食飯飲湯 等等

當我去幫我阿媽辯護 佢哋就會覺得我愚孝
覺得我阿媽一直食住我

喺我角度睇佢哋係以偏概全 唔了解全盤事實嘅真相 比較自我中心 有既定立場 去睇件事
而我自己一直唔覺得我媽有咩問題。。。
我應該點做好?
定係其實我同阿媽先係有問題?佢哋先係正常?

熱賣及精選
引用:
原帖由 arhtrepac 於 2021-4-5 07:18 PM 發表

但係我老婆同外母成日話我媽有咩咩咩問題 例如話我媽好現實 當我係搖錢樹 又話我媽好似感覺個仔俾人搶咗 結咗婚搬出去住都想個仔成日返去食飯飲湯 等等

覺得我阿媽一直食住我

喺我角度睇佢哋係以偏概全 唔了解全盤事實嘅真相 比較自我中心 有既定立場 去睇件事
我應 ...
像黑暴幕後主持人一樣,她們正慢慢洗你腦,等你同你亞媽決裂。

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2021-4-5 07:18 PM 發表

覺得我阿媽一直食住我

我應 ...
咁你每星期返自己阿媽度多定係去外母屋企多?如果個個星期都剩係去自己阿媽度就好難怪個老婆會講,會覺得你係媽寶男,乜都你阿媽啱晒,你都冇講明就好難去判斷

孝順父母係做仔女必須,咁你話呢?

你是否嫁給女家,佢做左人妻,好應做好責任,不要搬是非,尤其佢老母,更無權在人背後,說三道四,難度你亞媽要跟佢亞媽,學做人的道利,不分大細,

引用:
原帖由 急焦珍貴的回覆 於 2021-4-5 08:37 PM 發表

咁你每星期返自己阿媽度多定係去外母屋企多?如果個個星期都剩係去自己阿媽度就好難怪個老婆會講,會覺得你係媽寶男,乜都你阿媽啱晒,你都冇講明就好難去判斷
我情況可能比較奇怪
因為未有小朋友而且新婚不到一年
大家平時工作忙碌而且廚藝不算精
我同老婆係各自各返自己父母屋企食下飯
平均一星期一兩次
通常到weekend 我媽就會問下我返唔返去食
(有時我老婆都會跟我返)
至於佢娘家屋企係西貢 佢哋話地方又細又遠 而且食得求其 所以絕少叫我返去一齊食飯 (不過我有都會主動請外母飲下茶)

其實我都唔知呢個情況係咪正常...

你外母其實唔應該加把口,你咁都忍到

老婆隨時可以換.
媽咪得一個.仲要你唔覺得有問題
自己諗!

引用:

覺得我阿媽一直食住我

我應 ...
你作為男人太弱雞
感覺上你比三個女人同時擺佈
你呢啲性格睇怕一世比女人食住,黎緊幾廿年有排捱

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-4-6 12:18 AM 發表

你作為男人太弱雞
感覺上你比三人女人同時擺佈
你呢啲性格睇怕一世比女人食住,黎緊幾廿年有排捱
咁我應該對老婆個邊強硬D?  我就係唔識處理 唔知點攞平衡

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2021-4-6 00:27 發表

咁我應該對老婆個邊強硬D?  我就係唔識處理 唔知點攞平衡
算啦!上面個師兄冇講錯,有d男人成世都係咁。改變唔到,註定做老婆奴!

Play hard,Work Hard。
引用:

覺得我阿媽一直食住我

我應 ...
搬弄是非的母女。
下次約母女飲茶,得老婆一開口叫你媽,就立即拍枱,企起身話,你講夠啦,你根本冇資格講我媽。
放低錢就走,等佢母女面懞懞。
如果,母女仲要係你面前講,自己考慮下……。

一係你唔了解你媽,一係你唔了解你老婆外母

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]