• 瀏覽: 3,160
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
我做仔30年 我肯定了解我媽更多 我又唔覺得我媽有咩問題
但係我老婆同外母成日話我媽有咩咩咩問題 例如話我媽好現實 當我係搖錢樹 又話我媽好似感覺個仔俾人搶咗 結咗婚搬出去住都想個仔成日返去食飯飲湯 等等

當我去幫我阿媽辯護 佢哋就會覺得我愚孝
覺得我阿媽一直食住我

喺我角度睇佢哋係以偏概全 唔了解全盤事實嘅真相 比較自我中心 有既定立場 去睇件事
而我自己一直唔覺得我媽有咩問題。。。
我應該點做好?
定係其實我同阿媽先係有問題?佢哋先係正常?

熱賣及精選
引用:
原帖由 arhtrepac 於 2021-4-5 07:13 PM 發表

但係我老婆同外母成日話我媽有咩咩咩問題 例如話我媽好現實 當我係搖錢樹 又話我媽好似感覺個仔俾人搶咗 結咗婚搬出去住都想個仔成日返去食飯飲湯 等等

覺得我阿媽一直食住我

喺我角度睇佢哋係以偏概全 唔了解全盤事實嘅真相 比較自我中心 有既定立場 去睇件事
我應 ...
當面話佢,叫佢唔好講是講非。

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2021-4-5 07:13 PM 發表

覺得我阿媽一直食住我

我應 ...
就一句,你老婆有煲湯嗎?無,就叫佢吔屎,離婚,穩第二個,長舌婦不能留

比我就一人一掌痴埋牆
你再唔做嘢,佢哋就煩到你做
長痛不如短痛

引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-4-17 01:31 PM 發表

就一句,你老婆有煲湯嗎?無,就叫佢吔屎,離婚,穩第二個,長舌婦不能留
我哋兩個關係好奇怪
我煮飯 佢洗碗 因為佢廚藝差過我 佢又寧願洗碗
我有時都煲下湯飲
不過始終工作忙 所以平時真係煮得好簡單
一碗水餃又一餐 即食意粉又一餐

擺到明外家想操控你啦
唔想你返亞媽度飲湯食飯
佢自己肯定又成日叫埋你返佢自己老母度飲湯食飯
如聽佢地話
你一年淨係過時過節先可以見到老母

周公恐懼流言日,王莽謙恭未篡時。
向使當初身便死,一生真偽覆誰知?

政治家為人民謀福祉,政棍為自己謀福祉
引用:

覺得我阿媽一直食住我

我應 ...
咁你覺唔覺得自己愚孝呢?如果唔覺,
如果你媽無呃晒你啲積蓄嘅(女人最緊張錢),
咁同你老婆講,話你唔LIKE佢成日跟佢媽說三道四.
請佢地尊重一點.話佢地知對你媽尊重,就等如尊重你囉.
日後佢再講你媽任何事,你直接無視當聽唔到,
總之答非所問,試多幾次你老婆應該知道講咩都係多餘,正常會收口.
但請緊記,日後你媽有啲咩事,都唔好同佢地講.免招是非,免被睇死.

搬弄是非嘅長舌婦

唔亂于心,唔眼瞓於情,不畏將來,唔念過往,如此,安好!
引用:

覺得我阿媽一直食住我

我應 ...
1. 請問你地有冇小朋友?
2. 你返你媽度飲湯係隻身去定帶埋老婆?
3. 你有冇俾家用你媽?
4. 你有冇俾家用你老婆?

引用:
原帖由 奼兒 於 2021-4-19 06:56 PM 發表

1. 請問你地有冇小朋友?
2. 你返你媽度飲湯係隻身去定帶埋老婆?
3. 你有冇俾家用你媽?
4. 你有冇俾家用你老婆?
我情況可能比較奇怪
因為未有小朋友而且新婚不到一年
大家平時工作忙碌而且廚藝不算精
我同老婆係各自各返自己父母屋企食下飯
平均一星期一兩次
通常到weekend 我媽就會問下我返唔返去食
(有時我老婆都會跟我返)
至於佢娘家屋企係西貢 佢哋話地方又細又遠 而且食得求其 所以絕少叫我返去一齊食飯 (不過我有都會主動請外母飲下茶)

至於家用 我而家就算搬出嚟住都一個月俾我媽 大概我月入的~20%
至於老婆 因為大家都出嚟做嘢 所以就setup咗一個聯名戶口 每個月固定放一個數for 供樓同埋日常開支 我收入比較多所以我會入多啲

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2021-4-19 07:04 PM 發表

我情況可能比較奇怪
因為未有小朋友而且新婚不到一年
大家平時工作忙碌而且廚藝不算精
我同老婆係各自各返自己父母屋企食下飯
平均一星期一兩次
通常到weekend 我媽就會問下我返唔返去食
(有時我老婆都會跟我返)
至於佢娘家屋企係西貢 佢哋話地方又細又遠 而且食得求其 所以絕少叫我返去一齊食飯 (不過我有都會主動請外母飲下茶)

至於家用 我而家就算搬出嚟住都一個月俾我媽 大概我月入的~20% ...
睇你咁既情況同我情況差唔多
如果關係一直係咁
我唔會建議你地有小朋友

就算各先返屋企食飯
先前會唔會問下對方一唔一齊返去其中一方食先?

你俾~20%家用你媽
咁你地兩公婆聯名戶口有冇最少~70%?

引用:
原帖由 奼兒 於 2021-4-19 07:08 PM 發表

睇你咁既情況同我情況差唔多
如果關係一直係咁
我唔會建議你地有小朋友

就算各先返屋企食飯
先前會唔會問下對方一唔一齊返去其中一方食先?

你俾~20%家用你媽
咁你地兩公婆聯名戶口有冇最少~70%?
我入聯名的錢大概65% 我老婆就35%
大家根據各自收入去定出黎

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2021-4-19 07:45 PM 發表

我入聯名的錢大概65% 我老婆就35%
大家根據各自收入去定出黎
咁你好正常 放心

早日分開住,就會少好多矛盾

我老婆同我阿媽住過一年,最後不歡而散,我同老婆搬出自住,之後佢每次數我阿媽都叫佢唔好喺我面前數,但佢無聽照喺我面前數,經過我多次強烈表示不滿後都無改善,有次我忍唔住隨手執起地下一隻拖鞋槳佢嘴,佢先呆兩秒,我再槳多兩嘢,之後佢當然還拖......事後佢話唔太嬲我為阿媽槳佢嘴,係嬲我執隻拖鞋咁污糟,從此佢喺我面前減少了99% 數我阿媽,嗰1% 只係我地有爭執時,佢搬埋出嚟講。
我是和平主義者,不鼓勵家暴,但嗰次竟然有意想不到的效果。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]