• 瀏覽: 1,641
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
熱賣及精選
引用:
原帖由 高達奇師姐 於 2021-4-5 11:46 AM 發表

請知嘅朋友畀點意見
首先,香港幼稚園係 兩文三語 的!  國內幼稚園冇 英文讀?冇外籍老師的嗎?

引用:
原帖由 高達奇師姐 於 2021-4-5 03:59 PM 發表

有外籍教師啊,只系我覺得冇乜必要,課時很少,學嘅太多
香港不可以選擇不學英語的!

普通嘅幼兒園都有教英語及普通話的, 不過主要用廣東話授課, 這樣子跟香港的實際環境差不多, 主要以廣東話溝通, 輔以英語及普通話

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-4-12 01:32 PM 發表

普通嘅幼兒園都有教英語及普通話的, 不過主要用廣東話授課, 這樣子跟香港的實際環境差不多, 主要以廣東話溝通, 輔以英語及普通話
其實幼兒園已經都係兩文三語,衹係最緊要令孩子於開心的情況下喜歡學習,唔需要學太多野都可以.
當然主要係廣東話,若真的想攪好普通話,聽多啲講多啲會比較好,好多電視盒仔都可以播放普通話的卡通及劇集,
這也是其中一個語境途徑.
昨天才同一位曾教我女兒普通話朗誦老師朋友飲茶傾計,聽她說現在家長真的十分恐怖,
幫孩子參加一些比賽,同一天上下午不同比賽都報名(因她是評審之一),為了爭取到一些獎項及名次容易入到理想學校,真難為了孩子那麼辛苦的童年~~~~~~但都十分明白,全都是為了畸型教育做成.

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-4-12 04:53 PM 發表

其實幼兒園已經都係兩文三語,衹係最緊要令孩子於開心的情況下喜歡學習,唔需要學太多野都可以.
當然主要係廣東話,若真的想攪好普通話,聽多啲講多啲會比較好,好多電視盒仔都可以播放普通話的卡通及劇集,
這也是其中一個語境途徑.
昨天才同一位曾教我女兒普通話朗誦老師朋友飲茶傾計,聽她說現在家長真的十分恐怖,
幫孩子參加一些比賽,同一天上下午不同比賽都報名(因她是評審之一),難為了孩子那麼辛苦 ...
喺現今嘅教育政策之下, 不少家長也是無可奈何地催穀子女

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]