• 瀏覽: 4,186
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
究竟順產好或是開刀好
有沒有經驗的媽媽可以分享吓?

熱賣及精選
應該咁講,其實bb話事
即使你想順產,現場狀況唔ok, 分分中要食全餐

順產對媽媽同bb都有好處
但產檢發現可能bb體型過大等等問題,醫生都會建議開刀

所以真係得你想,最後由bb決定😅

利申: 我順產的

引用:
原帖由 樹上一駱駝 於 2021-4-2 02:17 PM 發表

順產好,我就是順產的,恢復特別快,而且之後也沒有什麼不好的感覺
我明白你的意思
但係順産好痛

疴個胎盤時會唔會好痛?

引用:
原帖由 秋姫 於 2021-4-3 12:32 AM 發表

應該咁講,其實bb話事
即使你想順產,現場狀況唔ok, 分分中要食全餐

順產對媽媽同bb都有好處
但產檢發現可能bb體型過大等等問題,醫生都會建議開刀

所以真係得你想,最後由bb決定😅

利申: 我順產的
講得岩, 其實都控制唔到咁多, 不過最緊要搵個好既醫生, 會比到多D建議自己囉

引用:
原帖由 💋小龍女 於 2021-4-3 02:39 AM 發表

我明白你的意思
但係順産好痛

疴個胎盤時會唔會好痛?
其實你問我
我真真唔覺陣痛好痛
我生得好急由痛到出世只係2個鐘嘅事
無笑氣,無做任何止痛狀況下生
無咩印象有幾痛。。。似m痛再痛囉

但生完初肚初子宮果啲痛好多

為母則強,到時你就會喺無得揀之下為左bb會變得堅強咩都做得到架喇

順產好,順產的話身體恢復情況好,但也根據媽媽身體情況而定。

引用:
原帖由 翠翠魚 於 2021-4-3 11:50 AM 發表

講得岩, 其實都控制唔到咁多, 不過最緊要搵個好既醫生, 會比到多D建議自己囉
係...有計畫係好事....同埋醫生細心都好重要

引用:
原帖由 秋姫 於 2021-4-3 12:01 PM 發表

其實你問我
我真真唔覺陣痛好痛
我生得好急由痛到出世只係2個鐘嘅事
無笑氣,無做任何止痛狀況下生
無咩印象有幾痛。。。似m痛再痛囉

但生完初肚初子宮果啲痛好多

為母則強,到時你就會喺無得揀之下為左bb會變得堅強咩都做得到架喇
疴胎盤時
會唔會好痛?

引用:
原帖由 💋小龍女 於 2021-4-5 01:09 AM 發表

疴胎盤時
會唔會好痛?
無咩印象了
係記得總之俾人初子宮,聯會陰果啲痛好多囉

各有各嘅好,順產容易陰道鬆弛,開刀很痛留疤

其實到生時
你真係恨不得佢快啲出嚟

生時唔痛
陣痛好似m痛再痛啲 可以接受 我自己兩個小朋友都係催生順產

順産或開刀都唔係一定自己簡,有時BB唔掉頭,都要開刀呀><
我BB就係咁,宜家應該都要開刀,但好驚早產

順產恢復快