• 瀏覽: 7,372
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 核心異結他 於 2021-3-31 03:23 PM 發表

怎樣既可以減肥又可以吃肉
減肥一向都可以吃肉

邊個同你講唔食得?

熄燈,鎖門,爆大鑊
熱賣及精選
引用:
原帖由 海灘活潑的牛牛 於 2021-3-31 09:28 PM 發表

減肥是可以吃肉的,到是不可以吃豬肉,羊肉,還有脂肪比較好的肉類,建議吃一些,雞胸肉,牛肉,魚,海蝦,都可以因為這些都是補充蛋白質的,減肥要科學減肥哦!加油祝你早日成功
「減肥是可以吃肉的,到是不可以吃豬肉,羊肉」

有咩根據

「建議吃一些,雞胸肉,牛肉,魚,海蝦」

一般建議係盡量食白肉唔食紅肉,你叫人戒豬戒羊,但又食牛

豬羊牛同樣係紅肉喎

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-4 11:31 AM 發表

12229703 12229704

我早午晚 3餐,由180磅減至135磅。
幾耐時間

p.s.見到啲大陸電話感到厭惡

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-4 12:56 PM 發表

我明白, 厭惡 有好大程度出於無知。
no

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-4-4 01:14 PM 發表

No? 正如當年講緊Mac 機好定pc 好,windows 定Linux,能力決定於傾向,厭惡表現無知。
你覺得啫

因為人哋厭惡緊一啲你自己鍾意嘅野吖嘛,你咪唔忿氣囉

算把啦

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 spike 於 2021-4-4 08:19 PM 發表

邊個話減肥唔可以食肉架 只要控制卡路里就得
但有樣真係唔食得啦 就係糖啦
其實糖先係致肥既原凶呀 生果食多都一樣會肥
你試下戒糖包你體重下降 而且不吃糖對皮膚都好
生果要食過量其實好難

不用擔心

https://www.google.com.hk/search?q=how+much+fruit+is+too+much

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-6 02:28 PM 發表

這句子表面唔 make sense ,但有道理。

肉類的熱量,也很高,故縱控糖,肉隨便吃,表面上沒有可能合符瘦身原則,所以我說 唔 make sense。

但如不吃塘情況,吃肉就很快有飽足感,甚至飽得再吃不去,而這份鉋足感又可維持甚久,連下餐也不必吃,所以我說 "有道理"。
其實都係要計熱量

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-7 10:55 AM 發表

每餐都計熱量,唔得儘興,好無 fun。

只要下餐可以食少 d ,balance 番條數,就 ok !
一早計好晒

然後每日食相同嘅野

唔使煩

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-8 01:58 PM 發表

每日每日食相同嘅野 <----

1.  悶。

2. 營養不良。
悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

至於營養,餐單係你自己設計,你砌夠啲營養咪得

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-4-9 12:06 AM 發表

健美運動員都唔會日日食同樣嘅嘢。
而且佢哋cut同bulk都唔同diet,
又有分on season同off season,
又有cheat meal。
人哋一樣有社交,一樣有時食多咗,
但會係事前事後減返。
唔係同一個餐食一世,
亦唔會同朋友聚會呢樣唔食嗰樣唔食自己帶飯盒。
社交只係藉口

或者你識嗰啲人都係無乜心理質素

我係唔需要cheat meal的

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-9 01:07 PM 發表

。悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

至於營養,餐單係你自己設計,你砌夠啲營養咪得 <-----

我說的營養係 minerals 及 vitamin etc.

要肯定日日食的一模一樣的餐單,營養是足夠,我豈非要好麻煩地查營養表,好麻煩 wor。

我現在每日一定食一斤蔬食,但食的菜種,刻意每天不同,大約 10天才重覆,因為我想 balance 地吸收minerals 及 ...
可能我寫得唔夠貼切

你講嘅問題我有考慮

所謂每日食相同,我只係設定食物大類

例如肉類,我發覺無論咩肉,雞好魚好牛好,per 100g熱量其實大致差不多

於是我其實係每日一磅肉,一斤菜,一磅水果,一隻手掌份量雜果仁

總之每日食嘅就係咁嘅比例,自由配搭,唔食多,亦唔食少

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-14 06:22 PM 發表

一日一餐, 可以食自助餐食到飽, 又能夠瘦身的話
自己會鄭重考慮這個方式

這次瘦身成功的話
會考慮其他方式保持目標體重
例如一日一餐, 生酮, 全肉食, 等等
全肉食

連蔬果都唔食

咁到時你去廁所慘過死

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2021-4-14 09:06 PM 發表

Thanks for the advice
I will study before trial

All You Need to Know About the Carnivore (All-Meat) Diet
https://www.healthline.com/nutrition/carnivore-diet#what-it-is
我會建議唔好跟嗰啲乜乜物物飲食法

好多都係潮流吹出來

控制體重體脂,得一個原則,就係保持熱量攝取與消耗平衡

你食得少過你消耗,持續一段日子,你自然會瘦,無論你食嘅具體係啲乜

掉返轉,你食得多過你消耗,持續一段日子,你自然會肥,無論你食嘅具體係啲乜

乜嘢飲食法都無可能打破呢個原則

所以唔駛浪費心機去研究嗰啲飲食法

計啱熱量,食齊各種營養,出嚟個效果已經會好好

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]