• 瀏覽: 7,391
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 古花花隊長 於 2021-4-6 02:14 PM 發表

只要控糖就好,肉隨便吃
這句子表面唔 make sense ,但有道理。

肉類的熱量,也很高,故縱控糖,肉隨便吃,表面上沒有可能合符瘦身原則,所以我說 唔 make sense。

但如不吃塘情況,吃肉就很快有飽足感,甚至飽得再吃不去,而這份鉋足感又可維持甚久,連下餐也不必吃,所以我說 "有道理"。

熱賣及精選
引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-4-6 04:36 PM 發表

飽到下一餐都唔洗食,
以我理解嗰啲叫做滯。
食肉會滯,食碳水亦會滯。

食肉的滯,可延到下一餐。

但食碳水的滯,就好快 over ,好難延到下一餐。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-6 03:05 PM 發表

其實都係要計熱量
每餐都計熱量,唔得儘興,好無 fun。

只要下餐可以食少 d ,balance 番條數,就 ok !

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-7 08:14 PM 發表

一早計好晒

然後每日食相同嘅野

唔使煩
每日每日食相同嘅野 <----

1.  悶。

2. 營養不良。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-8 07:52 PM 發表

悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

至於營養,餐單係你自己設計,你砌夠啲營養咪得
。悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

至於營養,餐單係你自己設計,你砌夠啲營養咪得 <-----

我說的營養係 minerals 及 vitamin etc.

要肯定日日食的一模一樣的餐單,營養是足夠,我豈非要好麻煩地查營養表,好麻煩 wor。

我現在每日一定食一斤蔬食,但食的菜種,刻意每天不同,大約 10天才重覆,因為我想 balance 地吸收minerals 及 vitamin.

理論上,我雖然可以一天食 10種不同蔬菜,每樣 1 至 2 兩,但我嫌麻煩。

引用:
原帖由 海邊遇到了黑頭 於 2021-4-13 02:39 PM 發表

你咁樣即係都係計,只不過係一餐多一餐少
我現在一日一餐的狀態,basically 是不必計較卡路里。

但我這一餐,有時係 buffet、放題,因為任食,我食到自己都驚,所以我 next day 一定要食 less。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]