• 瀏覽: 1,502
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
佢英文程度可能只有K1程度,教極唔識。救命呀!

熱賣及精選
引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-3-15 10:47 PM 發表

放棄吧。乜人都有,我接觸過一兩位三歲小朋友,英文比一二年班好.
有資優自然有弱智.
睇開啲.

是否 IQ 低

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-3-16 10:54 AM 發表

是否 IQ 低
英文lQ低
其他科目又ok wor

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-3-16 12:28 PM 發表

英文lQ低
其他科目又ok wor
咁就唔關IQ事喎, 小二啫, 大把時間追, 但係千萬不要心急, 以免嚇怕小朋友學英文嘅心. 可以睇多D英文漫畫書, 如 Snoopy, 入手門檻低, 增加小朋友的閱讀理解能力, 及識多D生字.

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-3-16 01:37 PM 發表

咁就唔關IQ事喎, 小二啫, 大把時間追, 但係千萬不要心急, 以免嚇怕小朋友學英文嘅心. 可以睇多D英文漫畫書, 如 Snoopy, 入手門檻低, 增加小朋友的閱讀理解能力, 及識多D生字.
佢見到英文就唔温。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-3-16 01:41 PM 發表

佢見到英文就唔温。
好似已經怕咗英文嘞, 試下先將門檻降低, 如默書, 人地講緊起碼90幾分, 佢如果可以及格就比小小奬賞, 然後才慢慢提升奬賞門檻

現在仔的課程都超難

二年紙都話搞唔掂,通常死因都係唔記得D rules, 亦唔留心睇題目。
英文一定要佢讀出聲。

同一件事,要佢記幾十次,
將佢要記的事分組,例如佢要記10個rule

第一個星期要佢記頭2-3個rule,午飯後每個rule 要佢讀十次,要讀出聲。要佢大膽D讀。讀到一句好話俾佢聽「岩」/「好」。重覆問佢果3條rule。
晚飯後讀十次,翌日又再問佢果3條rule。得既話可以俾第4條rule 俾佢記,唔得就維持果3條rule,唔得就唔好心急加野俾佢。

你越急要佢記,就肯定越無結果。
我都教過D好無記性的學生 (都係今日講完明天唔記得果種),偱環咁loop 佢,雖然佢唔會100分,但唔多唔少有效的。

「沉迷赌博,等於倒錢落海,呢個講法唔岩既。」
「沉迷賭博,等於全家跳海至岩」
引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-3-15 10:47 PM 發表

我教你, 由朝到晚 除了返學做工課, 只比佢接觸英語,看電視丶打機丶youtube丶同佢溝通,睇書冇用可以慳返,半年 佢就識 講丶聽 英文啦, 發夢都用英文就成功啦⋯⋯ 之後好易學啦,我個女 小五 已經拎咗 英國文化協會最高級別證書啦,去外國讀書生活冇問題。

Get the BNO 5+1 visa and move to the UK. All sorted!

Okay, okay, I'm kidding...

I live in the UK. I can read Traditional Chinese and some Cantonese, but can't type them. Therefore all my posts are in English.
名師出高徒

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-3-16 01:41 PM 發表

佢見到英文就唔温。
如果她沒有興趣,很難
試試睡前讀英文故事書俾佢聽,由淺入深。外國小孩是這樣學英語的

引用:
原帖由 GreatBritian 於 2021-3-19 07:38 AM 發表

Get the BNO 5+1 visa and move to the UK. All sorted!

Okay, okay, I'm kidding...
You are not kidding. In an English speaking environment (not necessarily the UK), she picks up fast. Kids attend international school speak English at home even parents are HKers.

可以參加一些活動,幫助好大嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]