• 瀏覽: 19,016
  • 回覆: 129
  • 追帖: 1
其實呢年幾中港車司機好慘,一來一回都要搞好多嘢,又怕中招傳到比屋企人,一來錢搵少咗,二來又要怕
呢幾日佢收到行家通風,話政府要強制中港車司機啪針仔先可以返工
但係大家都知,中港車司機呢啲職業或多或少身體都有病,之前啪針死嗰幾單又未有結果出爐,阿爸都十五十六打唔打針好
其他屋企人就話不如休息下先,等市道好啲先再做,但係又驚到時又係要強制打針,不如早啲打
家下都唔知點算好,我搵過資料話65歲以上先唔啱打,我阿爸就50頭,佢又唔想退休,又驚打針出事,大家有乜睇法?

熱賣及精選
啱先又一單打完面癱……小心啲好

引用:
原帖由 chok豪 於 2021-3-15 04:53 PM 發表

啱先又一單打完面癱……小心啲好
呢單?好似好恐怖……

就帖文內容看可以遲D先打、但可能要面對停工等問題,關鍵你們全家也偏向拗底又吾等$使,答案for sure

打biontech咪得
許樹昌都係打佢 

引用:
原帖由 成功不在望 於 2021-3-15 04:50 PM 發表

其實呢年幾中港車司機好慘,一來一回都要搞好多嘢,又怕中招傳到比屋企人,一來錢搵少咗,二來又要怕
呢幾日佢收到行家通風,話政府要強制中港車司機啪針仔先可以返工
但係大家都知,中港車司機呢啲職業或多或少身體都有病,之前啪針死嗰幾單又未有結果出爐,阿爸都十五十六打唔打針好
其他屋企人就話不如休息下先,等市道好啲先再做,但係又驚到時又係要強制打針,不如早啲打
家下都唔知點算好,我搵過資料話65歲以 ...
應該退休啦

引用:
原帖由 成功不在望 於 2021-3-15 04:50 PM 發表

轉行啦!

2019年中至2020年中,本港有48,900人死亡,即係每日死134人。死的人當中九成係60歲以上嘅長者,香港60歲以上嘅人口有194萬,即係話
每10萬個冇打疫苗的長者,每日死=134x90%/194萬x10萬
=6.3人

科興由2月26日開打,共17日,即係話17日之內,每10萬個冇打疫苗的長者,死了102個。

17日之內,15萬個打科興疫苗的長者,死了6個。即每10萬個有打疫苗的長者,死了4個。

由打疫苗到死亡中間隔咗咁多日,好難確立打疫苗同死亡嘅因果關係,況且專家委員會亦都話冇因果關係,大家就唔好自己嚇自己。

引用:
原帖由 成功不在望 於 2021-3-15 16:50 發表

專家話疫苗安全你唔信信網友?

連科學家都打一定無錯

引用:
原帖由 哈囉中心的女俠 於 2021-3-16 12:10 AM 發表

2019年中至2020年中,本港有48,900人死亡,即係每日死134人。死的人當中九成係60歲以上嘅長者,香港60歲以上嘅人口有194萬,即係話
每10萬個冇打疫苗的長者,每日死=134x90%/194萬x10萬
=6.3人

科興由2月26日開打,共17日,即係話17日之內,每10萬個冇打疫苗的長者,死了102個。

17日之內,15萬個打科興疫苗的長者,死了6個。即每10萬個有打疫苗的長者, ...
唔通同你講有關係乜……大化呀,幾次都係打完出事

唔轉行就應該打,中港車司機接觸嘅人多,要保證安全。

引用:
原帖由 piao553 於 2021-3-16 12:24 AM 發表

專家話疫苗安全你唔信信網友?
疫苗質量仲系唔錯嘅,好多國家領導人都打了

同樣地、澳門接種疫苗兩萬多例都照樣如常般踴躍。所以大家相信疫苗還是部分以訛傳訛的“靈通消息”好?
https://www.gov.mo/zh-hant/news/369127/

再説的是,澳門人口密度世界第一!每平方公里人口由2013年的19,500人增加至去年的20,500人,遠拋世界第二的摩納哥(每平方公里人口16,800人),是香港人口密度的三倍多。所以澳門人,相信政府安排、踴躍接種疫苗達到群體免疫就是這個意義所在。

Good bye to iOS, Say hi to Andriod.
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]