• 瀏覽: 9,095
  • 回覆: 37
在我生活圈子裏有兩班諗法(好明顯)嘅父母,一班就一味想(+谷)D仔女讀神/明校,入吾到就即刻諗國際學校,一班就係day one就以安排小朋友讀國際學校諗都冇諗過本地學校。其實係吾係應該多D留意小朋友嘅性格和能力先呢?國際學校就一定好?吾係神/明校就一定吾好?
普遍父母嘅諗法就係填鴨式教育吾得(呢點我同意),其實香港都有好多活學教學同好有心嘅學校點解唔諗吓?國際學校就解決晒所有問題?讀本地學校就一定谷?讀咗國際學校小朋友就一定學到野同成功,真係咁簡單?
同時間,入到神/明校一勞永逸?入到追吾到進度又點?
其實有D野好多人都吾知,好多讀國際學校嘅小朋友都補習補到癲咗。吾係一定讀本地學校先谷。另外英文流利中文睇吾明就最好?其實我真心覺得要比小朋友嘗試多啲,希望早D幫佢地搵到屬於自己條路,學校/學習緊要不過真係迫唔到,迫得多仲可能弄巧反拙添。

其實我覺得國際同本地學校各有各好,希望大家做父母嘅可以停一停諗一諗咩先係最適合自己仔女,同埋都祝D小朋友搵到自己條路同開心成長!

熱賣及精選
小弟一向信念,中小學不用太緊張同重要,校風好就夠,只要有名牌大學學位就足夠了。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2021-3-11 10:29 PM 發表

小弟一向信念,中小學不用太緊張同重要,校風好就夠,只要有名牌大學學位就足夠了。
有見地!

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-3-11 10:12 PM 發表

在我生活圈子裏有兩班諗法(好明顯)嘅父母,一班就一味想(+谷)D仔女讀神/明校,入吾到就即刻諗國際學校,一班就係day one就以安排小朋友讀國際學校諗都冇諗過本地學校。其實係吾係應該多D留意小朋友嘅性格和能力先呢?國際學校就一定好?吾係神/明校就一定吾好?
普遍父母嘅諗法就係填鴨式教育吾得(呢點我同意),其實香港都有好多活學教學同好有心嘅學校點解唔諗吓?國際學校就解決晒所有問題?讀本地學校就一 ...
應該講在香港好多人對學習既理念錯晒,好多人都係為學校而去學習,沒有諗過為孩子真心去學習, 強逼性的學習,不論入那一類學校都一樣有反效果.

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-3-12 10:02 AM 發表

應該講在香港好多人對學習既理念錯晒,好多人都係為學校而去學習,沒有諗過為孩子真心去學習, 強逼性的學習,不論入那一類學校都一樣有反效果.
同意!

係「名校」唔係「明校」。

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-3-12 11:34 PM 發表

係「名校」唔係「明校」。
多謝🙏🏼

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-3-11 10:12 PM 發表

普遍父母嘅諗法就係填鴨式教育吾得(呢點我同意),其實香港都有好多活學教學同好有心嘅學校點解唔諗吓?國際學校就解決晒所有問題?讀本地學校就一 ...
讀國際學校,英文流利中文唔掂是一大問題

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-3-16 07:32 PM 發表

同意!不過可能好多父母唔覺得😅

父母知道,但是工作忙,沒有人教,兒童也沒有興趣學中文

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-3-16 09:50 PM 發表

父母知道,但是工作忙,沒有人教,兒童也沒有興趣學中文
😅

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-3-16 07:32 PM 發表

有啲父母竟然全程同小朋友講英文,令小朋友唔識講廣東話. 大啲自己英文唔夠同子女溝通,後悔莫及。
最後連啲親朋戚有啲小朋友都唔鍾意同佢哋玩。
西人又唔會當佢係自己人,最後會好孤獨

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-3-17 09:11 PM 發表

有啲父母竟然全程同小朋友講英文,令小朋友唔識講廣東話. 大啲自己英文唔夠同子女溝通,後悔莫及。
最後連啲親朋戚有啲小朋友都唔鍾意同佢哋玩。
西人又唔會當佢係自己人,最後會好孤獨
其實都可能不利D小朋友將來嘅發展!🤪

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-3-16 09:23 PM 發表

同意!不過可能好多父母唔覺得😅
應該講那些父母以為入了出名的學校就安心無憂. 以為孩子細細個早識了英文就高人一等,而諗住已經都識講中文,所以不著緊~~

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-3-18 09:51 AM 發表

應該講那些父母以為入了出名的學校就安心無憂. 以為孩子細細個早識了英文就高人一等,而諗住已經都識講中文,所以不著緊~~
明白!鹹魚白菜各有所愛!💪

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]