• 瀏覽: 3,360
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
我阿媽一向識煮野食,老婆有左成日想幫手,但老婆一直都唔鍾意有人上我地屋企,因為咁而家搞到頭都大埋!

熱賣及精選
薑醋可以隔夜然後翻煲,自己煲好咗拎上去啦。

引用:
原帖由 香港平平美媚 於 2021-3-8 10:38 AM 發表

我阿媽一向識煮野食,老婆有左成日想幫手,但老婆一直都唔鍾意有人上我地屋企,因為咁而家搞到頭都大埋!
番老家煲囉!

一間屋唔可以有兩個女人, 就算你阿媽唔係同住, 佢上得黎一次就會有第二次第三次, 我相信呢個係樓主老婆唔肯俾奶奶入屋係廚房搞事既原因~
你老婆有左你就唔好刺激佢啦, 一間血壓上升對BB都唔好~

如果失驚無神上嚟都幾囷擾,如果打個電話可能好啲

引用:
原帖由 泡泡果 於 2021-3-8 03:35 PM 發表

一間屋唔可以有兩個女人, 就算你阿媽唔係同住, 佢上得黎一次就會有第二次第三次, 我相信呢個係樓主老婆唔肯俾奶奶入屋係廚房搞事既原因~
你老婆有左你就唔好刺激佢啦, 一間血壓上升對BB都唔好~
我都明呀!我阿媽成日想熱心幫手,但我老婆就覺得自己一家一主,唔想奶奶involed 太多

你老婆點解唔可以say no? 想好好休息下唔應酬奶奶有罪咩?

而家係你老婆有咗,佢大晒既。
叫你阿媽煲好拎上嚟咪得囉,冇嘢搵嘢嚟嘈。

引用:
原帖由 香港平平美媚 於 2021-3-8 10:38 AM 發表

結婚前你應該了解老婆性格?呢刻我剩係覺你阿媽會心痛囉,同佢飲下茶之類傾吓啦!

引用:
原帖由 香港平平美媚 於 2021-3-8 04:08 PM 發表

我都明呀!我阿媽成日想熱心幫手,但我老婆就覺得自己一家一主,唔想奶奶involed 太多
雖然你阿媽一番好意, 只是我覺得你都要俾你阿媽明白, 你地結左婚有自己既家, 成年人已經獨立可以照顧到自己, 唔需要佢老人家事事費神擔心囉~
所以, 你做仔既, 咪好似其他網友仔咁講, 得閒同佢飲下茶, 打電話問候下, 唔好俾你阿媽覺得佢俾你冷落囉~
佢好熱情話想上黎果陣, 咪安撫佢話"唔駛咁辛苦啦"等等等等囉~
真架, 始終你阿媽唔係你老婆個阿媽, 你老婆對住你阿媽仲有好多顧忌同禮數, 一定唔會係一個舒服既存在囉~
所以, 如果你阿媽要上你度, 你都一定要在場自己應酬你阿媽 ... 當然, 如果你太太唔想你阿媽上黎, 佢粗身大細你都要就下佢架啦~

響佢自己屋企煲囉

對奶奶咁反感, 都唔駛指意佢會教BB尊重祖父祖母

引用:

記得同你老婆講,妳外家D人都咪上泥攪攪震呀!

薑醋可以隔夜然後翻煲,自己煲好咗拎上去啦。

快乐过好每一天
你老婆系咩野人,你唔知?而家你啊媽難受,你呢?會幸福一世嗎?唔會咯!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]